Neste uke starter en av de dyreste skilsmissesakene i historien, den dyreste i Storbritannia, for åpen rett i London. Kampen om 453 millioner pund (vel 5,3 milliarder kroner) står mellom den Putin-allierte oligarken Farkhad Akhmedov (65), hans fraskilte kone Tatjana Akhmedova (52) og deres felles sønn Temur Akhmedov (27).

Vant, men fikk ikke pengene

I 2016 vant Tatjana nevnte 453 millioner pund tidenes største skilsmissesak, da en britisk domstol dømte eksmannen til å betale henne 41,5 prosent av formuen beregnet til rundt én milliard pund.

Men Farkhad har ikke betalt, og derfor kommer saken nå opp igjen ved en høyere domstol i London.

Tatjana hevder eksmannen har gjemt bort penger og verdier for å vri seg unna å betale. Hun skal ha avvist et tilbud om 100 millioner pund, knapt 1,2 milliarder kroner, i et endelig oppgjør for å legge saken død.

Paret giftet seg i 1993 og Tatjana tok ut søknad om skilsmisse i Storbritannia alt i 2003, der hun bodde med deres to felles barn. De to ble ikke endelig skilt før i 2013. Farkhad har ytterligere tre barn fra andre ekteskap.

Trekker inn sønnen og Google

Siden rettssaken i 2016 har forholdet mellom moren og sønnen Temur surnet fullstendig. Mor Tatjana hevder faren urettmessig har overført store deler av formuen til deres felles sønn, for å unngå å betale skilsmisseoppgjøret.

Alle Temurs midler er frosset av den britiske domstolen i påvente av utfallet av rettssaken. Temur, som bor i Dubai, er i mellomtiden avspist med en ukelønn på 3000 pund.

Til avisen The Guardian sier Temur at han aldri kan bli forsont med sin mor igjen, og at hennes «skandaløse og hevnaktige oppførsel» helt har ødelagt mor-sønn-forholdet. Han viser blant annet til at politiet på hennes forespørsel ransaket hjemmet hans i London, en leilighet til 30 millioner pund ved Hyde Park som faren hadde ulovlig hadde overført til ham, ifølge moren. Under det ti timer lange raidet ble det beslaglagt en rekke verdigjenstander, deriblant Xbox- og Playstation-konsoller.

– Min mor ga oss en god oppvekst, hun var en god mor. Men disse kravene kommer fordi hun ikke liker meg fordi jeg ikke tok hennes side. Jeg kunne aldri, på en million år, tenke meg å gi imot mitt eget blod. Hun er bare ute etter hevn. Hvordan kan du føde et barn, og så sloss mot dem i retten, sier Temur Akhmedov til avisen.

Tatjana Akhmedova har også fått rettens medhold i at Google må utlevere sønnens epostkorrespondanse, i jakten på bevis for at han har fungert som «sin fars løytnant», som hun påstår.

Sønnen sier han kunne skjønt det hvis moren trengte pengene. Han fremholder at hun lever et liv i luksus, og at han på Whatsapp kan følge hennes mange shoppingturer og reiser, senest til Ibiza og Italia tidligere i høst.

Han sier foreldrene i praksis ble skilt for tyve år siden, etter at moren hadde en affære med en yngre elsker. Han mener moren ikke har noe rettmessig krav på alle pengene fra faren.

Eiendom, biler, båter, helikopter, fly og kunst, i tillegg til kontanter, er blant verdiene det er strid om.

Pels og gass

Farkhad Akhmedov er født i Baku i Aserbajdsjan under sovjettiden, og da var 15 år ble hans foreldre arrestert av KGB og han flyttet til Moskva.

I Moskva ble han kjent med flere av dem som skulle bli de mest kjente og rikeste oligarkene etter Sovjetunionens fall i 1991, som Roman Abramovitsj og Boris Beresovskij.

Han startet blant annet eksport av sobelpels til Storbritannia, og etterhvert fikk kan lukrative kontrakter med russiske gasselskaper, som statlige Gazprom.

Akhmedov har meget gode kontakter både med Kreml og regimet i det oljerike hjemlandet Aserbajdsjan. Han har sittet både i Føderasjonsrådet og vært senator i Russland, og han har både russisk og aserbajdsjansk statsborgerskap.

I motsetning til mange av sine oligarkkollegaer har Akhmedov ikke kjøpt fotballklubber, men han er kunstinteressert og har bidratt til en rekke utstillinger, og han har en meget verdifull privat kunstsamling med verker av blant andre Mark Rothko, Damien Hirst og Andy Warhol.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.