De første signalene på hvordan nye koronasmitteutbrudd i Kina, Japan, Sør-Korea og store deler av Sørøst-Asia på sensommeren kommer i løpet av dagen. De foreløpige PMI-tallene er stemningsrapporter fra innkjøpssjefer og gir ofte en god pekepinn på de økonomiske utsiktene.
Den japanske PMI-indeksen for industrien kom inn på 52,4 – mot ventet 53,4. PMI-indeksen for tjenesteytende sektor falt til 43,5 – den laveste målingen siden mai 2020, da den første smittebølgen rammet.
«Det siste utbruddet av deltavarianten har lagt en demper på de økonomiske utsiktene», skriver økonom Usamah Bhatti hos IHS Markit i rapporten, som kom mandag morgen.
Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.
Kapitalflukt fra Asia
Det har vært urolige måneder ved Asia-børsene. Dette fortsetter inn i høstmånedene. Nikkei-indeksen har falt med over åtte prosent på seks måneder. Idet Hongkong-børsen åpnet for handel mandag morgen var Hang Seng-indeksen 20,3 prosent lavere enn toppen i februar.
– Covid-19 forårsaker kapitalflukt fra Asia. Dette gjelder spesielt for Sørøst-Asia på grunn av den lave vaksineringen, sier senior markedsøkonom for fremvoksende markeder, Kota Hirayama, hos SMBC Nikko Securities til den japanske næringslivsavisen Nikkei.
Det har vært satt nye smitterekorder i Japan, Australia og store deler av Sørøst-Asia de siste ukene. I Thailand, hvor det frem til nyttår totalt var under 4000 smittetilfeller, har dagsgjennomsnittet for nye registrerte tilfeller ligget på over 20.000 de siste ukene.
– Markedsutsiktene har endret seg siden begynnelsen av året. Aksjemarkedet er blitt overveldet av negative faktorer, blant annet koronaoppblomstringen og de kinesiske kampanjene, sier sjefforvalter Masamitsu Ohki hos Fivestar Asset Management til næringslivsavisen.
Kina har slått hardt ned på teknologi- og oppstartsselskapene. Dette har ført til et kursras og investorflukt.
– Siden juni har det vært mange risikofaktorer. Det har gjort det stressende å handle, sier Ohki.
Mot utbyttefest
Ifølge en ny rapport fra Janus Henderson Investors vil børsnoterte selskaper gi 1390 milliarder dollar (12.500 milliarder kroner) i utbytte i år til aksjonærer – det nest høyeste som noen gang er utbetalt.
Rekorden fra 2018 kan bli slått i løpet av de neste 12 månedene.
– Næringslivet er full av likviditet og finanssystemet er robust, sier investeringsdirektør Jane Shoemake til Bloomberg.
Nikkei-indeksen startet uken med en oppgang på 1,1 prosent i morgentimene i Tokyo. Japanske storselskaper er som vanlig sent ute med å legge frem resultater for andre kvartal. Resultattrenden er imidlertid positiv.
Hovedindeksene ved de teknologitungene børsene i Seoul og Taipei viser muskler på mandag. Det er fortsatt høy etterspørsel etter komponenter og teknologi, noe som har sendt Taipei-børsen over to prosent høyere.
Den kinesiske mobiltelefonprodusenten Xiaomi, som har gått forbi Apple og jakter på Samsung på salgsstatistikkene, legger frem kvartalsresultatet på onsdag. Selskapets børsverdi har falt med over 33 prosent ved Hongkong-børsen siden nyttår.
Statskontrollerte kinesiske medier har de siste dagene skrevet at det kan ventes nye kampanjer og aksjoner mot andre selskaper i Kina, blant annet i farmasi- og helsesektoren. Ping An Healthcare og Alibaba Health it falt med nesten 15 prosent på fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.