Kobberprisen tar pulsen på de fremvoksende økonomiene i verden. Nå er det ny nervøsitet å spore. Prisen på kobberleveranser i juli falt med 3,5 prosent på onsdag – den største nedgangen på én dag siden høsten 2015.

– Jeg tror den største bekymringen er Kina, sier råvarestrateg Ryan McKay hos TD Securities til CNBC Asia.

Bredt fall i råvareprisene

Det har vært store bevegelser i kobberprisen hele denne uken. Siden mandag har prisen falt med 5,6 prosent. Nye statistikker viser at kobberlagrene øker og det er utsikter til lavere etterspørsel enn ventet fra Kina.

– Kobber er ikke i stand til å klore seg fast. Investorer ser på ny svekkelse i jernmalm- og stålprisene. Det er bekymring om at den kinesiske etterspørselen ikke er så sterk som ventet, sier leder for råvareanalyser has Saxo Bank, Ole Hansen, til Reuters.

Tidligere denne uken kom innkjøpssjefstatistikker fra Kina og andre asiatiske land. Denne viste en lavere måling enn ventet og den laveste siden september i fjor.

– Etterspørselen etter kobber er fortsatt bra, men bare ikke så bra som den var for tre til seks måneder siden. Offentlige stimuli er i ferd med å forsvinne og det er i ferd med å forflytte seg til prisene, blant annet kobber og jernmalm, sier råvareanalytiker Dane Davis hos Barclays til CNBC Asia.

Prisen på jernmalm falt med 8,1 prosent på onsdag og nedgangen har fortsatt i kinesisk handel på torsdag formiddag. Nikkelprisen falt med over to prosent på onsdag.

Rekordstor usikkerhet

Kobberprisen har steget det siste året – godt støttet av høyere aktivitet i Kina og India. Spørsmålet mange stiller er om den kinesiske veksten vil flate ut.

Nordea Markets er ute med sin månedlige Kina-rapport og bankens sjefanalytiker med ansvar for Asia advarer om at vil komme mindre offentlig støtte for å opprettholde den økonomiske veksten.

De siste tre årene har den kinesiske veksten vært avhengig av eiendomssektoren og en løs penge- og finanspolitikk. Den økonomiske veksten havnet på 6,8 prosent i 2016 – den laveste på 25 år. I første kvartal havnet den på 6,9 prosent.

– For resten av 2017 ser det ut til at økonomien vil miste eiendomssektoren og pengepolitikken som støtte. Frykt for boligboble og lånefinansiert spekulasjon har overskygget vekstutfordringene. Myndighetene strammer inn på eiendomsmarkedet og pengepolitikken samtidig, skriver Amy Yuan Zhuang hos Nordea Markets.

Hva som gjenstår er finanspolitikken og offentlige infrastrukturinvesteringer. Nordea mener det er betydelig risiko rundt den økonomiske politikken som føres i Kina.

– Selv om strenge restriksjoner har lykkes med å kontrollere kapitalflukt fra Kina har dette forårsaket rekordstor usikkerhet. Mangelen på tillit til Beijings økonomiske politikk kan utgjøre en vekstrisiko, skriver Nordeas sjefanalytiker for Asia i månedsrapporten på Kina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Riksrevisjonen: Dårlig styring og kontroll i prosessen med salg av F-5 jagerfly
Både Forsvaret og Forsvarsdepartementet hadde mangelfull intern kontroll i prosessen med salget av F-5 jagerfly, ifølge en rapport fra Riksrevisjonen.
00:32
Publisert: