På søndag kveld ble årets APEC-møte avsluttet i Peru. Stillehavsorganisasjonen APEC ble etablert på 1980-tallet for å tilrettelegge for økt handel mellom medlemslandene. Disse 21 landene utgjør rundt halvparten av verdenshandelen.

Obama advarer Trump

USAs nyvalgte president Donald Trump har sagt han vil reforhandle den nordamerikanske frihandelsavtalen Nafta og stoppe forhandlingene om en frihandelsavtale med Stillehavsregionen. Trans-Pacific Partnership (TPP) var ment å skulle trå i kraft i 2016 med 12 land.

I en felleserklæring fra Apec-møtet sier lederne for Apec at de vil «bekjempe alle former for proteksjonisme».

USAs president Barack Obama avsluttet sin siste større utenlandsreise ved å delta på Apec-møtet. Han advarte Donald Trump om å ikke avslutte TPP-forhandlingene.

- Det vil være en tabbe for USA å gå vekk fra TPP. Det vil svekke USAs posisjon i hele regionen. Det vil undergrave vår evne til å påvirke rammeverket på hvordan global handel skal skje på en måte som gjenspeiler våre verdier og interesser, sa Obama på en pressekonferanse før han reiste tilbake til USA.

Kina står klar med alternative avtaler til landene rundt Stillehavet. Kina kan ikke delta i TPP da landet ikke oppfyller kravene til arbeidstakerrettigheter og miljø. President Xi Jinping fremstod som den største tilhengeren av handel under helgens møter

- Vi hører allerede at det er startet samtaler for en mindre ambisiøs frihandelsavtale med mindre beskyttelse for arbeidere og lavere miljøstandarder. En slik avtale vil selvsagt utelukke amerikanske arbeidere, bedrifter og tilgang til disse markedene, sa Obama.

Bråstans

Verdens handelsorganisasjon (WTO) forventer at veksten i verdenshandelen i 2016 vil bli på 1,7 prosent. Dette er halvparten av hva WTO forventet for 18 måneder siden. Eksport fra de største asiatiske landene har falt sammenhengende i nesten to år.

Japan la frem handelsstatistikkene for oktober måned på mandag. Disse viste et fall i eksporten på 10,3 prosent. Dette er 13. måned på rad at eksporten har falt og fallet var større enn forventet. Eksportvolumet har også falt.

- Den samlede eksporten er i ferd med å bråstanse og statistikkene for oktober er skuffende. Dette kan føre til at den generelle økonomiske veksten for inneværende kvartal kan steile, sier sjeføkonom Yuichi Kodama hos Meiji Yasuda Life Insurance til Reuters.

Capital Econimics ser enkelte lyspunktet for den japanske eksportsektoren.

- Den japanske yenen har svekket seg kraftig siden det amerikanske valget og vi forventer at den skal svekke seg ytterligere neste år. Vi forventer en marginal vekst hos Japans handelspartnere og tror på en vekst i eksportvolumet på 1,5 prosent i 2017 mot et fall på 0,5 prosent i år, sier senior Japan-økonom Marcel Thieliant hos analyseselskapet i en kommentar.

Frykter ekstreme straffetariffer

Alle de tradisjonelle eksportøkonomiene i Asia opplever en svakere handel enn de har vært vant med. Den kinesiske eksporten har falt i 18 av de siste 20 månedene – senest med 7,3 prosent i oktober.

Sentralbanken har svart med å svekke valutaen. På mandag ble referansekursen satt ned igjen – for 12. handelsdag på rad. Ikke siden Kina gikk vekk fra fastkurspolitikken i 2005 har valutaen fått svekke seg så mange dager sammenhengende.

Siden den siste svekkelsen startet for vel to uker siden har valutaen falt med over 2,2 prosent mot amerikanske dollar. Den kinesiske valutaen har ikke vært svakere mot amerikansk dollar siden før finanskrisen i 2008.

Årsaken er i alle fall delvis Trump, som har truet med å ilegge Kina straffetariffer på 45 prosent på eksport til USA.

- Kina er noe nervøs og mange her er opptatt av hvor ekstrem tariffsituasjonen vil kunne bli. Dette vil sikkert påvirke valutaen, ettersom tariffene vil øke og sette kinesisk eksport i en vanskelig situasjon. Det vil i sin tur motivere myndighetene til å la yuanen svekkes ytterligere for å veie opp for eksporttapet, sier sjeføkonom Liao Qun hos China CITIC Bank International til Voice of America.

Markedene

Det er en bred oppgang ved de største børsene i Asia. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har stabilisert seg på over 18000-nivået – for første gang siden begynnelsen av januar.

Siden Brexit-sjokket i slutten av juni sendte aksjemarkedene ned over store deler av verden har Nikkei-indeksen steget med over 20 prosent og er offisielt et «bull market».

Den ukentlige riggtellingen fra Baker Hughes viser at det ble igangsatt produksjon ved 19 amerikanske oljerigger i forrige uke. 471 oljerigger er i produksjon. Siden i mai har antallet oljerigger økt med 155 i USA. Over 60 prosent av disse er ved Permian-feltet i Texas.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den stille protesten
I Donald Trumps hjemby har Newyorkerne startet en stille protestbevegelse mot sitt eget bysbarn Kunstneren Levee begynte å dele ut post-it lapper til t-bane-pendlerne på 6th avenue, og ba dem skrible ned følelsene sine.
00:58
Publisert: