Frem til midten av 1990-tallet dominerte Sony i den internasjonale elektronikkindustrien og hadde en status som tilsvarer hva Apple har hatt de siste 15 årene. Nedturen har vært bratt. Selskapet var ikke forberedt på konkurransen fra asiatiske selskaper som Samsung og LG.

Milliardnedskriving

Våren 2000 lå aksjekursen på Sony på over 31000 yen. Deretter startet en sammenhengende nedtur frem til høsten 2012 da kursen lå på 800 yen. Børsverdien på selskapet stupte tilsvarende.

Kursen er mer enn firedoblet siden bunnen ble nådd. Med en børsverdi på 4330 milliarder yen (312 milliarder kroner) er konkurrenten Samsung Electronics verdt åtte ganger så mye – selv etter de mange skandalene det sørkoreanske selskapet har vært gjennom.

Sony var tidlig ute med å sikre seg innhold og etablere digitale plattformer for distribusjon. De kjøpte det amerikanske filmstudioet Columbia Pictures for 3,4 milliarder dollar i 1989 – den største japanske investeringen i USA i historien. Det ble et tapssluk for Sony.

Nå vil Sony ta en ny nedskriving på rundt åtte milliarder kroner fra film- og tv-divisjonen Sony Pictures Entertainment.

– Dette skyldes delvis de dramatiske endringene som skjer i hjemmeunderholdningsindustrien. Dette er noe som hele industrien legger merke til, sier Sonys konsernsjef Kazuo Hirai i et brev til ansatte.

Mangler kontroll på filmbransjen

De største endringene skjer digitalt. Sony har forsøkt å etablere distribusjonskanaler for digitalt innhold ved å bruke nettverket til spillkonsollen Playstation. Det har vist seg vanskelig – og dyrt.

Selskapet finansierer, produserer og distribuerer innhold på alle plattformer. Det er dyrt å distribuere filmer og tv-serier på dvd til færre og færre steder som fortsatt har fysiske dvd-er til salgs.

I fjor falt dvd- og Blu-ray-salget i USA med nye ti prosent – til 5,6 milliarder dollar. For første gang har strømmetjenester fra selskapet som Netflix og Amazon Prime gått forbi tradisjonell fysisk distribusjon av innhold, ifølge Digital Entertainment Group.

– Det har vært mistanke i markedet om at Sony ikke har hatt kontroll på filmbransjen, men dette beløpet er allikevel en overraskelse, sier analytiker Kazunori Ito hos Morningstar Investment Services til Bloomberg News.

Nedskrivingen kom overraskende på den japanske finansinstitusjonen Nomura, som følger Sony tett.

– Vi tror på fortsatt vekst og vil fortsatt være en viktig del av Sony-virksomheten. Det er betydelig rom for forbedringer i samarbeidet med spillkonsollvirksomheten, slik som Playstations virtuell virkelighet, sier analytiker Yu Okazaki i en kommentar.

Nomura har kjøpsanbefaling på Sony-aksjen, som falt med over fire prosent ved New York-børsen på mandag. Kursmålet er 20 prosent høyere enn dagens kurs.

Selger ikke Hollywood-studio

I fjor høst inngikk Sony en avtale med det kinesiske underholdningskonglomeratet Dalian Wanda om å finansiere større prosjekter i fellesskap. Dalian Wanda har som mål å bli verdens største underholdnings- og livsstilselskap.

Selskapet er verdens største operatør av kinosaler i verden. Senest i forrige uke kjøpte selskapets amerikanske selskap AMC Entertainment SF Kino, som er en av Norges ledende kinokjeder med over 80 kinosaler for 7,8 milliarder kroner.

Dalian Wandas toppsjef, som konkurrerer med Alibaba-grunnlegger Jack Ma om å være Kinas rikeste med en formue på over 30 milliarder dollar, ønsker å kjøpe et av de seks største Hollywood-studioene. I fjor forsøkte Wang Jianlin seg på Paramount Pictures – uten å lykkes.

Sony sier de ikke vil gi slipp på Columbia-merkenavnet, som er en del av Sony Pictures Entertainment.

«La det ikke være noen tvil. Sony Corporations satsing på Sony Pictures Entertainment vil forbli uendret. Verdien av kvalitetsinnhold vil fortsette å øke. Som vi har sagt flere ganger er dette en svært viktig del av Sony og vi vil fortsette å investere og øke fortjenesten», sier Sonys konsernsjef i en uttalelse.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Vi merker et massivt press fra politikere på Stortinget for å skyte en utrydningstruet art
Mandag demonstrerte NOAH foran Stortinget til støtte for ulven.
02:13
Publisert: