I helgen starter den årlige Folkekongressen i Beijing. Kommunistledelsen har siden oktober planlagt en detaljert agenda. De rundt 3000 delegatene fått instrukser om hvordan de skal forholde seg til programmet og hva som er viktig å skape konsensus om.

Redusere systemrisiko

Kinas president Xi Jinping har brukt de siste ukene til å formidle hva han mener er viktig for den kinesiske økonomien de neste fem årene. Det overordnede målet er å skape en stabil vekst på rundt seks prosent årlig frem til 2021.

Dette er lavere enn de siste fem årene, men det viktigste vil være en stabil utvikling.

– Kina vil akselerere etableringen av koordinerte overvåkningsmekanismer og styrke reguleringer for å redusere systemrisiko i økonomien, sa Xi under et møte denne uken.

De siste tre årene har eiendoms- og aksjemarkedet gått rett til værs før det nesten har kollapset. Regjeringen har klart å forhindre alvorlige kriser som har spredt seg til resten av økonomien.

– Hus bygges for at folk skal kunne bo i – ikke for spekulasjon, sa Xi.

Under talen kritiserte Xi tilgangen til billige lån og kreditt i Kina. Siden 2007, like før den globale finanskrisen, har kinesiske lån økt med 24.000 milliarder dollar – dobbelt så mye som landets bruttonasjonalprodukt.

Mellom 40 og 50 prosent av ny gjeld går med til å betjene eksisterende gjeld.

– Mange tusen offentlige selskaper er blitt avhengig av enkel tilgang på lån. Dette kan ikke fortsette, sa Kinas president.

Kapitalkontroll

Kina vil redusere overkapasitet i blant annet stålsektoren og stenge gruveselskaper. Dette vil føre til at minst en halv million mennesker mister jobben. Tilsvarende vil skje i andre bransjer, ifølge analytikere som følger den kinesiske økonomien tett.

«Myndighetene vil sannsynligvis utvide kapasitetsreduksjonen til andre sektorer som sement, aluminium og skipsbygging», skriver Nomura i en ny rapport.

Dette er sektorer hvor staten, provinser og kinesiske byer er største eier. 

Stabilitet viktigst

Det er en voldsom overkapasitet i nøkkelsektorer i Kina. Dette bekrefter direktør Li Xiaochao hos National Bureau of Statistics i et nytt innlegg på statistikkbyråets hjemmeside denne uken.

«Den internasjonale situasjonen er fortsatt kompleks og volatil. Det er mange usikkerhetsmomenter, motsetninger mellom den innenlandske overkapasiteten og strukturelle oppgraderinger. Det er også tilpasningsproblemer i verdensøkonomien, svak verdenshandel og en trend som går vekk fra globalisering», skriver Li.

Mange av selskapene innenfor stålproduksjon, gruvevirksomhet og annen tradisjonell industri er offentlige eide – og nedlastet med gjeld. Disse kalles zombie-selskaper i Kina; de holder fortsatt i live til tross for at de i realiteten for lengst er døde – uten å vite det.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Thaiskolen: Kyllingsalat
Norges beste Thaikokk Terje Ommundsen viser deg hvordan du kan lage fantastisk thaimat på ditt egent kjøkken. Denne uka får du oppskriften på kyllingsalat.
01:56
Publisert: