Før helgen var gjennomsnittlig kvadratmeterpris på leiligheter i Baigou 8750 yuan – vel 10500 kroner. Da lokale eiendomsmeglere stengte kontorene på mandag kveld gikk de samme leilighetene for rundt 16000 yuan kvadratmeteren. Myndighetene forsøker å begrense salg av tomter.

– Prisene har steget hver dag

Baigou ligger rundt 150 kilometer sør for Beijing og er et relativt rolig område med boliger, landsbyer og en del fabrikker. Alt dette vil endres i løpet av kort tid.

Myndighetene har bestemt at Xiongxian kommune skal bli et senter for en ny fase i Kinas modernisering og utvikling. Sammen med to andre kommuner rundt Xiongxian skal dette utvikles til å bli et nytt økonomisk og administrativt senter for Kina.

Xiongan New Area skal dekke et område på 2000 kvadratkilometer – nesten tre ganger større enn New York City – når det står ferdig og endre hele regionen fra tungindustri til å bli et globalt økonomisk senter.

Ambisiøst? Ja, men dette er samme strategier som Kina tidligere har benyttet i Shenzhen og Shanghai – med stor suksess. Myndighetene ga klarsignal etter en langvarig prosess hvor svært få visste hvor den nye byen skulle etableres.

Suksessen er allerede et faktum – for dem som eier eiendom i området.

– Jeg har aldri sett så mange mennesker her før. Det har vært helt crazy. Folk sto i kø og jeg har jobbet fra åtte til midnatt. Prisene har steget hver dag, sier eiendomsmegler Wen Yunlong til New York Times.

Børsjubel

Aksjekursen på den kinesiske sementprodusenten BBMG Corporation, som er børsnotert i Hong Kong, steg med 35 prosent på mandag. Børsene i Kina og Hong Kong er stengt på tirsdag.

Byprosjektet har full støtte av president Xi Jinping, som i helgen bekreftet valget av sted. En del offentlige administrative funksjoner som nå ligger i Beijing skal flyttes til Xiongan.

– Xiongan vil bli en moderne by for innovasjon og utvikling hvor vi vil legge stor vekt på miljø og en bærekraftig utvikling, sa Xi til kinesiske medier.

Det statlige nyhetsbyrået Xinhua skriver at den kinesiske regjeringen mener at Xiongan vil bli like viktig for Kina som Shenzhen var da landet startet med de første markedsøkonomiske reformene for nesten 40 år siden – og Pudong ved Shanghai på 1990-tallet.

Shenzhen og Shanghai er de to rikeste byene i Kina. Shenzhen er et globalt produksjonssenter, mens Shanghai er Kinas største finanssenter og kan om få år overta rollen som Hong Kong har hatt i generasjoner.

Ny kinesisk «megalopolis»

Beijing har en befolkning på 22 millioner mennesker og for mange har det blitt svært dyrt å bo i hovedstaden. Myndighetene planlegger å slå sammen Beijing, Tianjin og Hebei til å bli verdens største by – Jing-Jin-Ji. Xiongan blir en del av denne byregionen.

Regjeringen godkjente i november i fjor et foreløpig budsjett på 300 milliarder kroner til infrastruktur til den Jing-Jin-Ji, som kinesiske medier kaller en «megalopolis». Jing-Jin-Ji vil bli dimensjonert til å ha 130 millioner innbyggere.

«Alles øyne er på Jing-Jin-Ji som en testarena for innovative løsninger», skrev tenketanken Paulson Institute, som ble grunnlaget av USAs tidligere finansminister Henry Paulson, da prosjektet fikk klarsignal i 2015.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Norges beste klatrer, Magnus Midtbø, på Oslo Klatresenter.
Magnus Midtbø er Norges beste klatrer. Nå åpner han et av Europas største klatresenter på Skullerud i Oslo.
01:08
Publisert: