Etter mange måneder med debatt har den japanske nasjonalforsamlingen og finanstilsynet godkjent en ny lov for digitale valutaer. Brukere av blant annet bitcoin får mulighet til å bruke den flere steder i Japan og legalisere valutabørser og integrering mot banker.

Omfavner digitale valutaer

Det er en omfattende lov som er godkjent som også stiller strenge krav til digitale valutabørser og selskaper som driver handel med digitale valutaer. Nye kunder må legitimere seg og det stilles krav om at de skal kunne dokumentere hvordan de har finansiert kjøpene.

Det stilles også krav til egenkapital og revisjon. Selskapene er også underlagt mange av de samme reguleringene som vanlige finansinstitusjoner og børser. Det ble satt en stopper for digitale valutaer i Japan etter at bitcoin-børsen Mt Gox kollapset og påførte kunder store tap.

Nå klassifiseres digitale valutaer som en lovlig betalingsmåte. Ifølge næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun forventes det at antall steder som vil akseptere digitale valutaer vil øke fra rundt 5000 i mars til 260.000 i løpet av i sommer.

Kjøp av digitale valutaer vil ikke bli momsbelagt, slik det har vært. Standardiserte betalingsløsninger som allerede er på plass i butikker, restauranter og nettbutikker vil i løpet av kort tid tilby bitcoin som betalingsmiddel – på linje med kredittkort.

Elektronikkjeden Big Camera har gått sammen med bitFlyer, som er Japans største digitale valutabørs for å teste ut betaling med digitale valutaer fra denne uken av i Tokyo. Det er foreløpig satt en begrensning på kjøp til 100.000 yen (7500 kroner) for hver transaksjon.

Nye digitale valutaer

En rekke lover vil bli endret i løpet av de neste månedene for å bedre kunne regulere digitale valutaer og la selskaper ta det i bruk. Det er store kursbevegelser i blant annet bitcoin.

I begynnelsen av mars var kursen på over 1290 dollar for en bitcoin – høyere enn gullprisen – før den falt til 935 dollar for knappe to uker siden. Siden den japanske beslutningen ble bekreftet før helgen har kursen steget til 1137 dollar på onsdag, ifølge Coindesk.

– Det er en risiko for at selskaper som sitter på bitcoin-beholdninger i balansen kan bruke feil verdier og kan plutselig måtte ta store tap, sier revisor Chikako Suzuki hos PricewaterhouseCoopers Aarata til Nihon Keizai Shimbun.

Blant forslagene som vurderes er å bruke samme bokføringsmetode som flyselskaper og kjeder benytter på sine fordelsprogrammer. Lovgivningen åpner også opp for at blant annet kjeder kan utstede egne digitale valutaer basert på fordelsprogrammene.

Det japanske finansteknologiselskapet Caica har begynt å utstede digitale valutaer til enkelte av aksjonærene i form av avkastning – som et forsøksprosjekt. En investor kan få 100 digitale valutaenheter for hver 100 aksjer de eier.

Meglerhuset Kabu hat utstedt den digitale valutaen Ooiri til ansatte som en kompensasjon for at de ikke jobber så mye overtid. Det er etablert digitale valutabørser hvor disse valutaene kan bli omsatt – og vekslet til andre valutaer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Islamsk Råd: Ville vært lovstridig å ikke ansette Leyla fordi hun bærer nikab
Pressekonferansen kom i kjølvannet av et møte mellom Islamsk Råd og kulturminister Linda Hofstad Helleland samme dag. Statsråden hadde innkalt til en samtale om rådets rolle som dialogpartner og paraplyorganisasjon for muslimer i Norge.
38:44
Publisert: