Ingen økonomi i Asia er mer avhengig av global handel enn Singapore. De siste tre årene har verdenshandelen vokst lavere enn den økonomiske veksten, noe som har rammet Singapore hardt. Det er frykt for at Donald Trump vil isolere USA mer enn tidligere mot Asia.

Frykter økt proteksjonisme

Miniputtlandet i Sørøst-Asia har siden landet ble uavhengig for vel 50 år siden overlevd ved å tiltrekke seg utenlandske selskaper, bygd opp en slagkraftig finansindustri og har vært et springbrett til resten av regionen. Modellen er i ferd med å gå ut på dato.

–Totalt sett gjør vi det ikke så ille, tatt i betraktning de globale økonomiske usikkerhetene, sa statsminister Lee Hsien Loong i nyttårstalen.

Flere utenlandske selskaper unngår Singapore når de skal etablere seg i Asia og velger å slå seg ned i de aktuelle landene. Telenor etablerte seg først i Singapore med hovedkontor for Asia, men flyttet til Bangkok for over ti år siden.

Singapore er imidlertid populært for utenlandsk arbeidskraft. Det er en trygg by, lav forurensning og godt utbygd infrastruktur. Singapore topper den årlige «Expat Explorer Survey» fra HSBC, som viser hvilke land som er mest populære å bo og jobbe i for utlendinger.

–Singapore viser god fremgang, men verden rundt oss er i endring, sa Lee.

Han har vært skeptisk til de proteksjonistiske holdningene Donald Trump har vist. Trump vil trekke USA ut fra frihandelssamarbeidet Trans-Pacific Partnership (TPP) så snart han blir innsatt som president.

–Det er en dyp angst og folk ønsker å stenge seg ute fra omverdenen og isolere seg fra utenlandsk konkurranse. De vil sannsynligvis ødelegge for seg selv, sa Lee.

Overraskende høy vekst

Som det første landet i Asia kunne Singapore legge frem foreløpige vekststatistikkene for fjerde kvartal på tirsdag morgen. Det er store variasjoner fra kvartal til kvartal. I tredje kvartal falt aktiviteten med 1,9 prosent.

Så sent som i november var det frykt for at landet ville havne inn i en teknisk resesjon med nok et kvartal med negativ vekst. For hele året ble det en vekst på 1,8 prosent – den laveste siden 2009.

–Dette er foreløpige statistikker og de tyder på at Singapore unngikk en teknisk resesjon. Høyere renter og svak internasjonal etterspørsel vil holde veksten lav i 2017, sier Asia-økonom Krystal Tan hos Capital Economics.

Singapore klarte å overraske med en årsjustert vekst på hele 9,1 prosent.

–Jeg mener fortsatt at Singapore er i en svært utfordrende situasjon. De internasjonale forholdene er svært vanskelige og vi må holde et tett øye med antiglobaliseringskrefter. Hvis dette materialiserer seg vil det legge en demper på allerede svært svake globale handelsforhold, sier analysesjef Edward Lee hos Standard Chartered i Singapore i en kommentar.

Svake vekstutsikter

Standard Chartered tror Singapore vil få en økonomisk vekst på 1,7 prosent i 2017. Capital Economics har lagt listen lavere på 1,5 prosent i år og neste år. I perioden fra 2011 til 2015 Singapore en årlig økonomisk vekst på i gjennomsnitt fire prosent.

–I det store bildet vil Singapore-veksten forbli svak de neste par årene med et bakteppe bestående av innstramninger i den innenlandske økonomien, sier Tan hos Capital Economics i en kommentar.

Singapore legger frem de første økonomiske statistikkene bare dager etter at kvartalet er over. Det vil komme nye revideringer.

–Det siste tiåret har det vært en gjennomsnittlig revidering av de foreløpige og de offisielle statistikkene på 3,9 prosentpoeng. Singapores bnp-statistikker er veldig volatile fra et kvartal til det neste, påpeker Tan.

Historisk eiendomsfall

Boligprisene i Singapore falt på nytt i desember, viser statistikker fra Urban Redevelopment Authority. Dette er 13. måned på rad at prisene har falt – den lengste nedgangen siden månedsstatistikker først ble utarbeidet i 1975.

For hele fjoråret falt prisene med tre prosent. Dette er tredje år på rad at eiendomsprisene har falt. Myndighetene har strammet inn etter at prisene økte kraftig etter 2008. Boligsalget er halvert i 2016 sammenlignet med 2013, og prisene er 11,1 prosent lavere.

«Boligprisene i Singapore kan falle med mellom fem og ti prosent i 2017», skriver OCBC Investment Research i en analyse.

Sammen med Hong Kong er Singapore de dyreste eiendomsmarkedene i Asia, ifølge Knight Frank Wealth Report. 

En får mer bolig for en million dollar i Shanghai, Paris, Los Angeles og Tokyo enn i Singapore.

Markedene

Asia er i ferd med å våkne opp etter nyttårsfeiringen. Det er en bred oppgang i de største aksjemarkedene som har åpnet opp for handel.

I Hong Kong, Shanghai og Seoul har nøkkelindeksene steget med mellom 0,5 og 0,7 prosent på tirsdag formiddag. Ved Sydney-børsen har nøkkelindeksen klatret med over 1,2 prosent. Dette skyldes høyere råvarepriser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.