I løpet av de vel to døgnene som har gått siden Donald J. Trump ble innsatt som USAs 45. president har han fornærmet den tidligere CIA-sjefen, angrepet pressen og latt pressetalsmannen lyve åpent om hvor mange som deltok på innsettelsesseremonien på fredag.

Vil utløse branner

Asiatiske land, ledet av Kina, har reagert svært negativt på innsettelsestalen til Donald Trump på fredag. Kinesiske medier har kritisert Trump gjennom hele helgen og spurt åpent hva «USA først»-politikken vil bety for Kina og Asia.

«Det er ingen tvil om at Trump-regjeringen vil utløse mange branner ved inngangsdøren sin og rundt om i hele verden. La oss vente og se når det blir Kinas tur», skriver den statskontrollerte avisen Global Times på kommentarplass.

Den påpeker at det ikke bare er USAs fiender som vil få møte Trumps vrede.

«Trump vil sannsynligvis justere den amerikanske utenrikspolitikken med amerikanske næringsinteresser, fjerne de ideologiske og politiske linjene. Det synes uunngåelig at det ikke blir friksjoner mellom USA og dets allierte, og økte handelsspenninger mellom USA og Kina de neste fire årene», skriver avisen.

Ny epoke for verden

Internasjonale finansinstitusjoner og tenkesmier sparer heller ikke på kruttet.

«Det er voksende tegn på at Trump-regjeringen vil få et fiendtlig forhold til Kina», skriver Citibank i en ny rapport på mandag.

Den amerikanske finansinstitusjonen tror at USA vil prioritere enkeltbransjer.

«Vi vil sannsynligvis se at USA vil rette målet mot enkeltbransjer hvor USA har store handelsunderskudd mot Kina eller hvor statseide selskaper er dominerende», mener Citibanks økonomer som ikke tror det vil bryte ut full handelskrig mellom Kina og USA, men forventer økt friksjon.

Under valgkampen angrep Trump nesten alt og alle. Dette bidro til å skape uro og usikkerhet i internasjonale markeder - ikke minst hos amerikanske allierte og nære handelspartnere.

Utspillene fra Trump siden han ble valgt, og under innsettelsestalen på fredag, gjør at tenketanken Maplecroft, som identifiserer risiko for internasjonale storselskaper, kommer med kraftige advarsler i en ny rapport.

«Den globale ustabiliteten vil øke i Trump-æraen. Ustabiliteten i 2016 var bare en forsmak på hva som kommer. Verden går inn i en ny epoke med politisk risiko i skyggen av president Trump, brexit og et mer selvsikkert Kina», skriver Maplecroft.

Fem største risikoer

Maplecroft identifiserer de fem største risikoene verden stor foran i 2017:

  • Sjokkbølgene fra 2016 vil sende de globale markedene på en vaklende grunn i 2017
  • Vest-Balkan en krise som venter på å skje?
  • Trump-epoken vil bli definert av økt volatilitet i den globale handelen og endringer i den amerikanske politikken
  • Kina vil øke innflytelsen i Stillehavsregionen med en større handelsavtale
  • Sør-Kinahavet er fortsatt et potensielt brennpunkt for konflikter mellom land

I tillegg påpeker tenketanken at en forverring av forholdet mellom USA og Kina kan utløse en valutakrig. Brexit-forhandlingene kan føre til økt uro for hele Europa og endringer i den amerikanske Midtøsten-politikken kan gjøre at vestlige selskaper ikke vil investere i Iran.

En epoke kan også gå mot slutten i Afrika.

«2017 kan bety slutten for Afrikas skrøpelige diktatorer. Lave oljepriser, sviktende økonomier og en forsterket sivil uro øker sannsynligheten for «arabisk vår»-lignende hendelser i afrikanske oljeprodusenter som Gabon, Ekvatorial-Guinea og Angola», ifølge Maplecroft.

USA-ambassadør til Jerusalem

I slutten av uken reiser Storbritannias president Theresa May til Washington, D.C. for å møte Trump. Deretter blir det møter med lederne for Mexico, Canada og sannsynligvis Israel.

Ifølge den israelske fjernsynsstasjonen «Channel 2» vil en representant for Trump på mandag bekrefte at USA vil ta de første skrittene for å flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem.

En mellomløsning kan bli å plassere den amerikanske ambassadøren i Jerusalem og la ambassadepersonalet jobbe som tidligere ved ambassaden i Tel Aviv. Dette vil uansett utløse reaksjoner fra andre land i Midtøsten og sannsynligvis USAs europeiske partnere.

Storbritannia vil starte skilsmissen med EU i slutten av mars. Da starter også arbeidet med å inngå nye handelsavtaler med handelspartnerne. USA ønsker å reforhandle eksisterende avtaler.

Trump bekreftet på søndag at den nordamerikanske Nafta-avtalen med Mexico og Canada vil bli reforhandlet. Mexicos president skal avlegge USA et besøk i slutten av januar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

En orkidé av en bil
Her er en elbil litt utenom det vanlige.
01:40
Publisert: