For seks år siden, i etterdønningene av finanskrisen, spådde Eurasia at verden var på vei mot hva de kalte en «G-Zero»-verden. Dette ble definert som et voksende vakuum i internasjonal politikk –utløst av mindre vestlig innflytelse og økt fokus på innenlandske forhold i fremvoksende land.

–2017 blir året da vi går inn i en geopolitisk resesjon, skriver tenketankens toppsjef Ian Bremmer i strategirapporten for 2017.

Eurasia skriver at 2017 vil bli det mest volatile året for politisk risiko i hele etterkrigstiden fra 1945.

–Minst like viktig for de globale markedene som den økonomiske resesjonen i 2008, argumenterer forfatterne i rapporten.

Valget av Donald Trump som USAs neste president har utløst denne situasjonen, men tenketanken mener det har vært i emning siden finanskrisen i 2008.

«Triumfen for «America First» er den primære driveren for verdens eneste supermakt. Dette markerer et brudd med tiår av amerikansk eksepsjonalisme og tro på uunnværligheten av amerikansk lederskap – uansett hvor mangelfull og ujevnt det er», skriver Eurasia i den nye rapporten.

Uavhengig USA

Den geopolitiske resesjonen vil starte med hva tenketanken kaller et uavhengig USA.

«Trumps filosofi og hans løfter om å gjøre USA «great» bygger på det mest grunnleggende av amerikanske verdier: uavhengighet», skriver Eurasia.

Uavhengighet er ikke ensbetydende med et isolasjonisme, påpeker tenketanken. De forventer at USA vil forsvare sine sikkerhetsinteresser uten å vurdere konsekvensene dette vil ha for andre. Det samme gjelder den økonomiske politikken hvor amerikanske selskaper tvinges til USA.

Bilprodusenten Ford forkastet på tirsdag planer om å investere over 10 milliarder kroner i Mexico i en ny fabrikk. De vil øke produksjonene i USA.

«De største endringene kommer innenfor verdispørsmål. Et uavhengig USA frasier eksepsjonalisme, tanken om at USA aktivt fremmer demokrati, sivile rettigheter og rettssikkerhet», skriver Eurasia.

Merkel på sidelinjen

Valget av Trump som president, og endringer i den amerikanske politikken, vil utløse politiske endringer i hele verden – ikke minst i Kina, hvor president Xi Jinping vil lede kommunistpartiet mot en av de viktigste partikongressene på flere tiår.

«Kina vil overreagere. De planlagte lederendringene i Kina vil påvirke den politiske og økonomiske utviklingen for flere tiår. Dette vil bli en av de viktigste og mest komplekse hendelsene siden Kina startet reformene», skriver Eurasia.

I Tyskland forventer Eurasia at posisjonen til forbundskansler Angela Merkel vil svekkes.

«Det er vanskelig å se hvordan europeerne kunne ha kommet seg gjennom finanskrisen uten at tyskerne tvang frem løsninger. Ville eurosonen i det hele tatt ha klart å holde sammen? Det er vanskelig å se for seg», skriver Eurasia.

De tror Merkel vil vinne det tyske valget, men forholdet til Storbritannia, Frankrike og USA vil svekke Merkel.

«Europa har aldri trenge en sterk Merkel mer enn nå. I 2017 er hun ikke tilgjengelig for den rollen», skriver Ian Bremmer og Cliff Kupchan fra Eurasia.

Sentralbanker under press

Listen over utfordringer for verden er lang – også for investorer, Mangel på effektivt lederskap undergrave reformer i både industriland og fremvoksende markeder. Dette vil svekke veksten og den internasjonale handelen –og muligheter for internasjonale investorer.

Det spås at for første gang på flere tiår vil sentralbanker kommer under angrep –ikke bare i fremvoksende markeder, men også i USA, Eurosonen og Storbritannia.

«Politikerne beskylder sentralbanksjefer for politiske og økonomiske problemer av alle slag. Disse angrepene utgjør en risiko for globale markeder i 2017 ved å true om å endre sentralbankenes rolle som teknokratiske institusjoner som sørger for finansiell og økonomisk stabilitet», advarer Eurasia.

I Midtøsten viser tenketanken til at teknologi utgjør en trussel for regimer, samtidig som at ulike grupper er i stand til å kommunisere på en måte som ikke var mulig tidligere.

I Vesten er det globalisering som fører til tilbakeslag. I Midtøsten er det økt bruk av kommunikasjon og sosiale medier.

«Grupper som føler seg utelatt kan kommunisere bedre og gjøre sine meninger kjent. Terrorister kan rekruttere. Nye kommunikasjonsverktøy gjør at likesinnede kommer sammen», påpeker Eurasia.

Viktig år for Nord-Korea

I den omfattende rapporten blir Tyrkia, Sør-Afrika og Nord-Korea sett på som viktige risikofaktorer for verden i 2017.

«2017 vil bli et viktig år for Nord-Korea. Det er ikke bra», skriver tenketanken.

Tenketanken tegner et dystert bilde av hva som er i vente.

«Dette er en utfordrende tid, men det er også håp. Politikk har ikke vært så viktig for de globale markedene på flere generasjoner. Dette er en realitet som nå er akseptert og verdsettes», avslutter forfatterne av rapporten.Markedene

Det er en bred oppgang ved de asiatiske børsene på onsdag –den første dagen hvor alle børsene har åpnet.

Tokyo-børsen leder an med en oppgang på over 1,2 prosent for Nikkei 225-indeksen. En sterk dollar har sendt den japanske yenen lavere og dette gir støtte for eksportsektoren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.