Kinesiske myndigheter har strammet inn de siste 18 månedene for å unngå at eiendomsprisene skal gå i taket og redusere risikoen for en priskollaps. Eiendomsprisene stiger fortsatt, men mer moderat og restriksjonene har stabilisert eiendomsprisene.

Citigroup mener den kinesiske eiendomssektoren står foran en «mega-konsolidering». Storselskaper som China Vanke, China Evergrande, Country Garden og Sunac China knuser konkurrentene. De har finansielle muskler og kontakter til å ekspandere, men også å vente hvis markedsforholdene tilsier det.

Kursfordobling for vekstkomet

På mandag morgen, før børsene åpnet, sendte eiendomsselskapet Sunac China ut en børsmelding om at de vil foreta en et betydelig oppkjøp og ba om at handelen med selskapets aksjer måtte innstilles inntil det kom en bekreftelse.

Et par timer senere var en av Kinas største eiendomstransaksjoner i historien bekreftet. Sunac har inngått en avtale om å kjøpe 76 hoteller og majoritetsposter i 13 prosjekter under utbygging fra konkurrenten Dalian Wanda for 63,2 milliarder yuan (78 milliarder kroner).

I løpet av de siste fem-seks årene har Sunac, som er bygd opp av Sun Hongbin, ekspandert fra fem byer til 44 i 2016 – spredt over hele Kina. Selskapet har en børsverdi på 55,7 milliarder Hong Kong-dollar (62 milliarder kroner) – en tidobling siden 2011.

Selskapets aksjekurs er fordoblet de siste 12 månedene – selv etter at kursen falt med seks prosent på fredag da ryktene om et oppkjøp begynte å svirre. Bare i år har Sunac foretatt 14 eiendomsoppkjøp og investeringer i teknologiselskaper, blant annet Legend og LeEco.

I fjor var det Dalian Wanda som ledet oppkjøp i Kina – og internasjonalt. Selskapet, som har som mål å bli et kinesisk Disney-lignende konglomerat – bare større – er under etterforskning av kinesiske myndigheter etter oppkjøpsfesten.

I fjor falt Wandas totale omsetning med 13,9 prosent og fra næringseiendom med 25 prosent. Dette ble snudd i første halvår, sa selskapet før helgen.

Flere av Wandas internasjonale oppkjøpsforsøk er blitt avlyst da selskapet ikke har fått tillatelse til å overføre penger fra Kina, blant annet til kjøp av amerikanske studioer i Hollywood.

Historisk tomtesalg

Prisene på tomter og landområder fortsetter å stige i Kina. For tre år siden var gjennomsnittlig tomtepris på en kvadratmeter på rundt 1700 yuan. I andre kvartal hadde prisen mer enn fordoblet seg til 3800 yuan, ifølge statistikker fra Fang Holdings – gjengitt av Bloomberg.

De høyere prisene har ikke skremt Kinas største eiendomsutviklere. De plukker opp tomteområder via oppkjøp av mindre konkurrenter i storbyene langs kysten og de rundt 70 andre storbyene de har konsentrert seg om de siste 20 årene.

Eiendomsselskapenes oppkjøp av mindre konkurrenter hittil i er på over 120 milliarder yuan (150 milliarder kroner). 98 milliarder av dette kom i andre kvartal – en ny rekord. Dagens oppkjøp fra Sunac er ikke inkludert.

Underskogen av mindre eiendomsutviklere er i ferd med å bli mindre. De ti største eiendomsutviklerne forventes å få en markedsandel på 28 prosent av alt salg i år – opp fra 20 prosent i 2016. Citigroup mener andelen vil havne på minst 35 prosent i 2020.

– Det er lavere inntjening på hjemmemarkedet og høyere tomtepriser vil presse de mindre utviklerne. Selv om det er solid salg i mellomstore byer velger mange å selge selskapene. Storselskapene griper sjanser for å bygge opp tomtebanker, sier analytiker Le Jiadong hos Guangfa Securities til Bloomberg.(Vilkår)

Båtkaptein Vedum: Skal du imponere med båt, kjør sakte inn i havna
Som ung ville Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum imponere på en dame, det endte med båthavari. I partilederens sommerparadis Mjøsa lader Vedum opp til valgkamp.
02:15
Publisert: