Det indiske netthandelsmarkedet ligger flere år bak Kina. Men det er i ferd med å skyte fart. I motsetning til Kina har ikke India opplevd den samme utbyggingen av moderne kjøpesentre i hele landet de siste årene. Netthandel via smarttelefoner kan fylle tomrommet.

12 milliarder til netthandel

Flipkart og Snapdeal er de største netthandelsstedene i India. Internasjonale storselskaper som kinesiske Alibaba og Tencent har etablert seg i India med egen drift og via investeringer i en horde av mindre konkurrenter.

Japanske Softbank, som var Alibabas første store investor og har tjent minst 60 milliarder dollar, har foretatt store investeringer i flere selskaper. Nå ønsker de å foreta en konsolidering og slå sammen konkurrenter.

Denne uken fikk grunnleggerne av Flipkart inn 1,4 milliarder dollar fra trioen Ebay, Microsoft og kinesiske Tencent. Sistnevnte kom i forrige uke inn på oversikten over verdens ti største børsnoterte selskaper målt i børsverdi – som eneste utenlandsk selskap.

– Vi har valgt disse selskapene basert på deres lange bakgrunn som banebrytere innenfor egne bransjer og erfaring. Avtalene viser at vi ønsker å gjennomføre endringer i handelsnæringen i India ved bruk av teknologi, sier Flipkart-grunnleggerne Sachin Bansal og Binny Bansal i en kommentar.

Selskapet har hentet inn over 4,5 milliarder dollar fra investorer og skal ifølge indiske medier være i ferd med å få inn en ekstra milliard dollar fra mindre investorer om kort tid. Dette verdsetter selskapet til 11,5 milliarder dollar.

Som en del av avtalen vil det amerikanske auksjonsnettstedet Ebay, som er et av verdens eldste frittstående internettselskaper fra 1990-tallet, slå sammen den indiske virksomheten med Flipkart. Virksomheten verdsettes til 500 millioner dollar.

Dominerende konkurrenter

Flipkart og Snapdeal har siden oppstarten vært dominerende i Kina. Den amerikanske nettgiganten Amazon er i ferd med å ekspandere i Asia. Det kinesiske markedet er i realiteten stengt for utenlandske nettselskaper, men i India er det åpent for konkurranse.

Amazon har i det stille bygd opp store lagre og distribusjonssystemer i India. Ifølge den indiske avisen Mail Today har Amazon 34 ordresentre i 10 indiske delstater og lagerareal på over 300.000 kvadratmeter.

Flipkart har rundt 100 millioner kunder, men taper penger. I siste regnskapsår ble underskuddet fordoblet til 23 milliarder indiske rupi (vel tre milliarder kroner).

Omsetningen, blant annet fra salgskommisjoner, økte med 153 prosent. Dette er tre ganger høyere vekst enn det kinesiske netthandelsmarkedet hadde i fjor.

Amazon har satt til side fem milliarder dollar (43 milliarder kroner) på det indiske markedet. Analytikere mener at Amazons milliarder i seg selv ikke er nok til å knuse konkurransen i India.

– Flipkart vil ikke tape forspranget de har – i alle fall ikke på kort sikt. Denne kapitaltilførselen vil hjelpe til med å opprettholde posisjonen, sier senioranalytiker Kerry Rice hos Needham til The Street.

Konsolidering underveis

Ifølge den indiske avisen Business Standard er Flipkart i forhandlinger om å overta konkurrenten Snapdeal, hvor blant annet japanske Softbank sikret seg en tredjedel av selskapet for 900 millioner dollar.

Softbank skal være villig til å selge for å posisjonere seg i Flipkart og sørge for at de står bedre rustet mot Amazon.

For ett år siden var Snapdeal verdt seks milliarder dollar, men selskapet har tapt markedsandeler det siste året, ifølge Techinasia. Grunnleggerne av Snapdeal har mistet kontrollen over selskapet og sitter med en eierpost på under syv prosent.

«En avtale vil foreligge om fire til seks uker», skriver Business Standard denne uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

På frontlinjen i kampen om Mosul
Irakisk politi løpet for livet når de forsøker å sikre området utenfor jernbanestasjonen Garage Baghdad. Den norsk-brasilianske fotografen André Liohn fulgte de paramilitære politistyrkene i kampene for å jage IS ut av Mosul. OBS: Sterke bilder
01:53
Publisert: