Det er seks måneder siden Mukesh Ambani lanserte en ny mobiloperatør i India. Reliance Jio lar abonnentene ringe gratis. Selskapet har knust de mindre konkurrentene og ført til massiv prisdumping. Telenor, som har tapt 30 milliarder kroner i India, ble nødt til å kaste kortene.

Milliardsubsidieringer

I løpet av seks måneder har Jio fått over 100 millioner abonnenter. Mobilprisene i India har stupt til de laveste i verden. Den gjennomsnittlige månedlige mobilregningen for indiske brukere ligger på rundt 150 rupi – under 20 kroner.

Jio har gitt bort sim-kort gratis. Svært få av de over 100 millioner abonnentene har betalt for å bruke mobilnettverket siden september i fjor. Jio skal etter planen begynne å ta betalt fra 1. april.

«Jio kan bestemme seg for å forlenge gratisperioden med et par måneder utover mars hvis konkurrentene bestemmer seg for å legge prisene på 4G-tjenester lavere», skriver telekomanalytiker Rajiv Sharma hos HSBC i en ny rapport.

The Economist anslår at hver kunde Jio får koster selskapet rundt 850 kroner. Med 100 millioner kunder gir dette en regning på 85 milliarder kroner. I tillegg kommer investeringer i spektrum og teknologi.

Analytikere mener at investeringene hittil ligger på minst 210 milliarder kroner – og øker hver dag. Rundt en halv million kunder registrerer seg hver dag. Jio har som mål å ta en tredjedel av markedet.

Konkurrenten Bharti Airtel har overtatt Telenor og en annen mindre konkurrent. Vodafone er i forhandlinger om å fusjonere med Idea Cellular. Hans bror eier den konkurrerende mobiloperatøren Reliance Communications og har fusjonert med en mindre konkurrent.

Smarttelefon til 200 kroner

Mukesh Ambani og hans bror Anil arvet en god slump penger fra faren for 15 år siden. Mukesh har fått disse til å yngle bedre enn Anil. Mukesh har en formue på 25,4 milliarder dollar, ifølge den siste oversikten fra Forbes. Anils formue ligger på 2,8 milliarder dollar. 

Mukesh har vært kjent for å satse alt på større prosjekter som han har tro på – og som regel har han lykkes.

Spørsmålet analytikere og investorer har stilt seg siden lanseringen er hvordan Jio skal tjene penger.

Analytikere tror han vil utvikle Jio til å bli et internettselskap og ikke en tradisjonell mobiloperatør hvor selskapet kan få inntekter fra mobilhandel, innholdstjenester og finanstjenester – og ikke fra tradisjonelle abonnementer.

Det indiske nettstedet Gadget 360 skriver denne uken at Jio har inngått et samarbeid med morselskapet til Google om å utvikle lavkosttelefoner for det indiske markedet hvor det blant annet tilbys taletjenester over 4G (Voice over LTE). Dette er forbeholdt dyre telefonmodeller i dag.

– En slik smarttelefon vil hjelpe Jio med å la flere ta i bruk datatjenester og forbedre kvaliteten på nettverket, om det er tale, filmer eller musikk. For Google er dette en mulighet til å nå et stort antall brukere som aldri har vært på internett, sier direktør Sanchit Gogia hos Greyhound Research til Hindi Business Online.

Smarttelefonen som ifølge flere kinesiske medier skal lanseres om kort tid for Jio-kunder og koste rundt 200 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sjekk trikset til denne Texas-roboten
Dette er teknomessen i Austin
01:52
Publisert: