Under valgkampen sa Donald Trump at den kinesiske valutaen bevisst manipuleres for å støtte opp rundt landets eksportsektor. Asias eksport, også den kinesiske, har slitt i nesten to år og veksten i verdenshandelen har ikke vært lavere på nesten ti år. En svakere valuta kan gi drahjelp.

Frykter kapitalflukt

Den kinesiske sentralbanken har i løpet av november latt valutaen få svekke seg til nivåer som sist ble sett før finanskrisen i 2008. Yuanen har svekket seg 13 handelsdager på rad. Dette er den lengste sammenhengende nedgangen siden de forlot fastkurspolitikken i 2005.

På fredag ligger den kinesiske valutakursen på samme nivå som i juni 2008. Det kunne ha vært verre. Sentralbanken har intervenert i markedet de siste ukene for å støtte valutaen.

Dette gjenspeiles i valutareservene. De kinesiske valutareservene har falt fra nesten 4000 milliarder dollar i 2014 til 3127 milliarder dollar i oktober–45 milliarder dollar lavere enn i september.

Capital Economics mener at den kinesiske sentralbanken har forsøkt å beskytte landets valuta.

«Kina har riktignok de største valutareservene av de fremvoksende økonomiene, men de har redusert disse for å støtte yuanen. Denne typen intervensjon kan godt økt hvis tilliten til den kinesiske valutaen forverres og kapitalflukten akselererer», skriver Capital Economics i en ny rapport.

Investorer har trukket seg ut av fremvoksende markeder de siste ukene.

–Vi har sett store beløp finne veien til fremvoksende markeder i år. Rundt en fjerdedel av blitt trukket ut igjen. Vi har fortsatt et stykke igjen, sier leder for aksjestrategi for Asia hos HSBC, Herald Van Der Linde til CNBC Asia på fredag.

Etterlengtet valutasvekkelse

Den japanske yenkursen har svekket seg fra 103 yen mot en dollar for tre uker siden til 113,7 på fredag. Det meste av svekkelsen har kommet etter det ble klart at Donald Trump ville bli USAs neste president.

Japans statsminister Shinzo Abe har som mål å dra økonomien ut fra en deflasjon og skape en prisvekst på to prosent i året. En svak valuta hjelper eksportsektoren og utnyttelsesgraden.

Inflasjonsstatistikkene for oktober kom på fredag. Disse viser en prisvekst på 0,1 prosent. I september falt prisene med 0,5 prosent.

«Med en svekket yenkurs igjen og en reduksjon i overkapasiteten bør prispresset ta seg opp snart», skriver senior Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics i en rapport.

Nikkei 225-indeksen ved Tokyo-børsen slo svært negativt ut da Donald Trump ble valgt som president med en nedgang på over fem prosent. Siden valgseieren har Nikkei-indeksen steget med 14,5 prosent. Siden Brexit-resultatet i juni er nøkkelindeksen 23,5 prosent høyere.

Kina og Japan er de største investorene i amerikanske statspapirer. Mens Japan har hatt stabile investeringer på rundt 1130 milliarder dollar det siste året, har Kina solgt seg ned.

Den siste oversikten viser at Kina reduserte beholdningene med 95 milliarder dollar fra februar til september, som er de siste oppdaterte statistikkene fra Department of the Treasury.

Råvareoppgang i 2017

Valutaer i fremvoksende markeder har svekket seg kraftig siden det amerikanske presidentvalget. Verst er det for den meksikanske pesoen som har falt med over 11 prosent mot amerikanske dollar.

Over 20 fremvoksende større valutaer har svekket seg de siste par-tre ukene. Tyrkiske lire er nesten åtte prosent lavere. Valutaene i Sør-Afrika, Malaysia, Chile og Brasil har svekket seg med over seks prosent.

«Enkelte valutaer, blant annet tyrkiske lire og sørafrikanske rand forventes å svekke seg ytterligere neste år», mener senior markedsøkonom David Rees hos Capital Economics.

Forventninger om høyere råvarepriser det neste året vil imidlertid gi støtte for russiske rubler og brasilianske real.

«Frykten for den amerikanske utenrikspolitikken forklarer den tosifrede svekkelsen av den meksikanske pesoen mot dollar. Det virker som at Trumps innenrikspolitikk er den viktigste årsaken til bevegelsene i andre fremvoksende valutaer», skriver Rees.

Markedene

Fredagen startet med en bred oppgang ved nesten alle de asiatiske børsene. Ved lunsjtider er det et mer blandet bilde. Nøkkelindeksene i Kina, Malaysia og Filippinene har falt svakt. Det er en tilsvarende svak oppgang ved de andre markedene.

Det amerikanske markedet holdt stengt på torsdag i forbindelse med Thanksgiving og det er halv dag på fredag. Mange har tatt langweekend.

Oljeprisen har falt med 0,7 prosent i Asia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trump gir god stemning på børsene
DNs kommentator Bård Bjerkholt forklarer hvorfor.
02:36
Publisert: