Det første mange som følger verdens finansmarkeder gjør når de kommer på jobb er å sjekke aktiviteten på Twitter-kontoene til Donald J. Trump. På to uker har @realdonaldtrump fått over fire millioner nye følgere.

I løpet av denne uken har han kritisert republikanere i senatet, forsvart immigrasjonsforbudet, erklært at den amerikanske drømmen er tilbake, langet ut mot Australia og Iran og kommentert en mulig Samsung-investering i USA natt til fredag.

«Det virker som at han er fast innstilt på å rive i stykker den diplomatiske håndboken. Han har allerede klart å provosere frem motstand fra Kongressen og fra flere av USAs viktigste allierte», skriver Capital Economics i en ny rapport på fredag.

Den største risikoen

Analyseselskapet følger over 30 av verdens største økonomier tett og forsøker i rapporten å se på hva Trumps politikk vil bety for verdensøkonomien – og spesielt Asias største økonomier.

Japan og Kina har store handelsoverskudd mot USA i en årrekke. I 2016 endte dette på godt over 400 milliarder dollar – over seks ganger høyere enn det amerikanske handelsunderskuddet mot Mexico. Det antas det er et tidsspørsmål før Trump vil foreta seg noe mot Kina.

«Den største risikoen er at han vil provosere frem en ren handelskrig», skriver Capital Economics.

Det er USAs naboland som er mest avhengige av det amerikanske markedet. I Mexico utgjør eksport til USA 27 prosent av landets bruttonasjonalprodukt og i Canada er den på rundt 20 prosent. For Kina og Japan er andelen på under fem prosent.

De tror at Trump ikke vil gjennomføre de mest proteksjonistiske truslene han har kommet med de siste 20 månedene. De innrømmer det er stor usikkerhet rundt hva han egentlig ønsker og planlegger.

«Det er umulig å foreta noen prognoser for verdensøkonomien i år uten å ta hensyn til hva Trump vil foreta seg. Det er vanskelig å se hvordan han vil kunne forene de motstridende synspunktene han selv har – for ikke å nevne forskjellene mellom ham og republikanerne i Kongressen», skriver Capital Economics.

Holder døren åpen

Capital Economics tror ikke at Trump vil utløse en full handelskrig med Mexico, Kina og Japan.

«Vi forventer han vil ta i bruk handelsbeskyttende tiltak, blant annet antidumping og offisielt si at Kina bevisst manipulerer valutaen. Han vil sannsynligvis også fortsette å presse amerikanske selskaper til å redusere de internasjonale investeringsplanene», spår Capital Economics.

De holder døren åpent for at hva som helst kan skje.

«Det er åpenbart rom for store overraskelser – sannsynligvis stygge overraskelser», konkluderer Capital Economics.

Det er en ting de er overbevist om at vil komme fra Trump.

«Vi tror Trump-regjeringen vil godkjenne betydelige skattelettelser for private og næringslivet», mener analyseselskapet.

– Fornuftig økonomisk politikk

Société Générale er overraskende positiv til Trumps økonomiske politikk. I en ny rapport gir strateg Albert Edwards støtte til Trump.

«Mye av hva han skriver på den økonomiske fronten er fornuftig slik jeg ser det. Trump-regjeringen kan være et nyliberalistisk mareritt, men hvis immigrasjonsspørsmålet fjernes er det faktisk klarhet i Trumps tenkemåte», skriver Edwards, som ifølge CNBC identifiserer seg som sosialist.

Denne uken lovte Trump å fjerne mange av reguleringene for amerikanske selskaper.

«Amerikanske bedrifters konkurranseevne er elendig og forverres. Verdensbanken plasserer USA på en hånlig 51. plass på hvor enkelt det er å starte egen bedrift. Det eneste området amerikanske bedrifter utmerker seg er deres evne til å skaffe kreditt og gå gjennom gjeldsforhandlinger. De er med andre ord dyktige til å låne penger og gå konkurs. Fantastisk», skriver han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kamp om dyre dråper på under årets burgundslipp
Vinelskere stormet inn på vinmonopolet på Aker Brygge torsdag morgen. Mange er villige til å betale store summer for de 26 800 flaskene som legges ut for salg i polets spesialbutikker under vinslippet.
01:18
Publisert: