Den amerikanske Nasdaq-indeksen hadde på onsdag det største fallet siden britene stemte for å forlate EU i juni i fjor – ned med 2,57 prosent.

Dow Jones-indeksen endte 1,78 prosent lavere – det største fallet på åtte måneder. Store finansinstitusjoner, som Goldman Sachs, ledet nedgangen i USA.

Politiske spenninger i USA

Nedgangen har fortsatt over Stillehavet til Australia og Asia på torsdag. Nøkkelindeksen ved Sydney-børsen falt med 1,3 prosent idet handelen startet på torsdag morgen og har ikke klart å ta seg opp igjen. I Japan falt Nikkei-indeksen med 1,8 prosent.

Ikke engang overraskende positive økonomiske statistikker fra Japan klarte å stoppe børsfallet. Den japanske økonomien fikk en vekst på 2,2 prosent i første kvartal – høyere enn ventet.

Dette er femte kvartal på rad at den japanske økonomien har slått forventningene og Japan er inne i den lengste økonomiske vekstperioden på over ti år.

«Når de globale markedene er opptatt av de politiske spenningene i Washington, D.C., vil disse økonomiske vekststatistikkene sannsynligvis kun ha en liten effekt på japanske markeder», skriver direktør Tim Condon hos INF Financial i en rapport.

Den japanske yenen har styrket seg mot amerikanske dollar. Dette kan slå negativt ut for japanske eksportører hvis trenden fortsetter. Den amerikanske dollarindeksen har falt fra 103 ved nyttår til 97,5 på torsdag. For en måned siden lå den på 100.

Gullhår-økonomi

Resultatsesongen er over i Japan. Nesten alle piler peker opp. Eksportvolumene har ikke vært høyere siden før resesjonen i 2009 og de børsnoterte selskapene har lagt frem rekordresultater for regnskapsåret som ble avsluttet den 31. mars.

«Gullhår-økonomien er tilbake i Japan», skriver senior Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics i en ny rapport.

Dette er en beskrivelse som benyttes når det meste går riktig vei; ikke for varmt, ikke for kaldt, men akkurat passe – etter folkeeventyret hvor Gullhår forsøker å finne den beste komforten.

Arbeidsledigheten i Japan er på 2,8 prosent. Det er 1,45 ledige jobber for hver arbeidssøker. Dette er på samme nivå som under bobleøkonomien på begynnelsen av 1990-tallet. Den største forskjellen er at lønningene ikke øker.

Ifølge Capital Economics’ modeller vil lønningene øke med kun én prosent selv om ledigheten faller til 2,5 prosent det neste året. Statsminister Shinzo Abe og regjeringen har forsøkt å legge press på storselskaper som Toyota om å gi en solid lønnsøkning.

De holder igjen. Ifølge næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun falt lønningene i april.

– Tatt i betraktning det stramme arbeidsmarkedet vi opplever, tror jeg vi vil se en gradvis lønnsøkning. Markedskreftene vil sette inn. Jeg tror vi endelig nærmer oss en situasjon hvor selskapene innser at hvis de ønsker å rekruttere de beste må de bedre lønnsbetingelsene. Hvis ikke kan de ikke ansette de best kvalifiserte menneskene, sier Abe til CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Kun rått hvis det blir suksess
Aksel Lund Svindal om millionsatsingen på klær, sin styrke, flaks og skaden
01:53
Publisert: