For femte dag på rad har luftforurensningen i den nordøstlige delen av Kina nådd farlige nivåer. Over 1200 fabrikker er blitt beordret stengt i håp om å redusere utslipp, skoler holder stengt og det har vært store forsinkelser ved flyplassene.

Livsfarlig forurensning

På onsdag blinker det mørkerødt fra målestasjonene i nordøst-Kina. I hovedstaden Beijing viser alle målestasjonene på over 400 mikrogram giftige PM 2.5 –partikler pr kubikkmeter luft.

Ifølge Verdens helseorganisasjon bør ingen utsettes for mer enn 25 mikrogram av denne typen partikler pr. kubikkmeter luft. I Nordøst-Kina har befolkningen blitt utsatt for nesten 20 ganger mer de siste dagene. I Tangshan, like øst for Beijing, viste målestasjonen en måling på 674 klokken fire norsk tid onsdag morgen. Uavhengige målestasjoner viste høyere utslipp. Greenpeace har registrert nesten 800 i Handan.

I motsetning til tidligere er kinesiske myndigheter mer åpne om utfordringene og problemene og har informert befolkningen fortløpende.

–Antall «røde advarsler» viser at kinesiske myndigheter tar luftforurensning på alvor. Det pågående «airpocalypse» er nok et bevis for at Kina må gjennomføre langt strengere begrensninger på bruk av kull og gjennomføre endringer i økonomien –vekk fra de tunge forurensende sektorene, sier klimarådgiver Dong Liansai hos Greenpeace til The Independent.

Høyere stålpriser gir økt forurensning

Advokater har saksøkt byene Beijing, Tianjin og Hebei for å ikke ha gjort nok for å bekjempe smog og utslipp. Dette er byer med en stor andel tungindustri, blant annet stålverk og kullkraftverk. I Beijing har over 3000 anleggsplasser blitt beordret om å stoppe aktiviteter.

–Koblingen mellom smog og industrien er klar. Siden andre kvartal i år, da stålprisene begynte å stige og produksjonen økte, har vi sett en forverring i luftkvaliteten i nordøst-Kina. Dette skyldes myndighetenes økonomiske tiltak som har hatt som mål å øke aktiviteten i industrien, sier luftforurensningsekspert Lauri Myllyvirta hos Greenpeace til Financial Times.

Over en halv milliard mennesker er rammet av luftforurensningen –i tillegg til besøkende til Kina.

Konsernsjef Amin Nasser i det saudiarabiske oljeselskapet Aramco, som er verdens største oljeeksportør, kunne ikke lande på flyplassen i Beijing på tirsdag på grunn av forurensningen.

–Forurensningen blir bedre år for år. Hovedårsaken til at vi opplever dette nå skyldes været. Det er lite vind og temperaturen gjør at smogen er fanget på gatenivå. Økonomiske reformer og politiske tiltak beveger seg i riktig retning. Det klan ta 20 år til for å løse problemet –akkurat som det gjorde for USA på 1960-tallet, sier professor Wang Min ved Beijing University til Financial Times.

Rømmer til utlandet

Kinas største reiseoperatøren, som blant annet eier nettjenesten Ctrip.com, forventer å sende 150000 kinesere som ønsker å slippe unna smogen til utlandet i desember. Som mange andre selskaper markedsfører de «airpocalypse-reiser».

Ctrip mener at over en million kinesere vil reise til utlandet for å finne frisk luft.

–Folk i Nord-Kina har vanligvis reist til varmere strøk på vinteren. Nå spiller frisk luft inn når de bestemmer seg for hvor de skal reise, sier professor Zhang Hui ved Beijing Jiaotong University til South China Morning Post.

Det er fulle fly til blant annet Sørøst-Asia. Ifølge Beijing Evening News er etterspørselen etter flybilletter til populære feriesteder i Sør-Kina som Sanya, Dali og Xiamen tre ganger høyere enn til vanlig denne uken. Det meste av billetter er utsolgt.

–Jeg tror smogen vil var lenge i år og over et større område. Jeg tok en skitur til Hebei for å rense opp lungene. Det er svært smertefulle å komme tilbake. Det gjør vondt i halsen igjen, sier Valen Lin til South China Morning Post.

Internasjonale selskaper har problemer med å få utenlandske eksperter til å flytte til Beijing og områder som har mye luftforurensning.

Markedene

Det er lav aktivitet ved de asiatiske aksjemarkedene på onsdag formiddag. Mange investorer er i ferd med å trappe ned til jul- og nyttårsfeiring.

Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har steget med nesten en prosent. Nøkkelindeksene i Hong Kong og Tokyo har steget med 0,6 og 0,3 prosent. De amerikanske oljelagrene falt i forrige uke med 4,15 millioner fat, viser ukeoppdateringen fra American Petroleum Institute (API).

Dette er 1,7 millioner fat mer enn hva som var ventet. I den foregående uken falt oljelagrene med 2,6 millioner fat, ifølge API.

Oljeprisen har steget med i overkant av 0,3 prosent i asiatisk handel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Støre: - Norge har stått for verdier vi ikke har veket på i disse årene
Ap-leder Jonas Gahr Støre anerkjenner regjeringens arbeid med sikte på å gjenopprette fulle, normale forbindelser med Kina. Forholdet mellom Kina og Norge normaliseres etter at utenriksminister Børge Brende har hatt hemmelige møter i Beijing.
01:49
Publisert: