Kina var det første landet til å legge frem økonomiske vekststatistikker for 2016 for nesten to uker siden. Med en økonomisk vekst for hele året på 6,7 prosent er dette den laveste på over et kvart århundre.

Kina økte bruttonasjonalproduktet med 5500 milliarder yuan i 2016. Dette tilsvarer 800 milliarder dollar basert på dagens vekslingskurs og tilsvarer mer enn det samlede bruttonasjonalproduktet for Norge og Thailand – til sammen.

Positiv utvikling

De månedlige innkjøpssjefsindeksene for januar måned viser at Kina, Sør-Korea og Indonesia holder aktiviteten oppe inn i 2017. Den offisielle målingen for industrisektoren i Kina endte på 51,3 i januar – godt over 50-tallet som skiller mellom oppgang og nedgang.

Delindeksene viser en noe svakere utvikling for de største selskapene, men dette er også påvirket av kinesisk nyttår og reduksjon av midlertidige offentlige støtteordninger for statseide selskaper de siste månedene.

– Dette tyder på at Kina har hatt en sterk start på året og at økonomien har fortsatt med å utvikle seg bra den siste måneden, sier Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics i en kommentar.

Det har vært en nedkjøling i anleggssektoren de siste månedene. Regionale myndigheter i en rekke byer har innført noe krav til egenkapital for dem som allerede eier egen bolig. Dette er gjort for å redusere risikoen for nye bobler i eiendomssektoren.

– En nedbryting av statistikkene tyder på at en akselerasjon i tjenesteytende sektor oppveier for nedgangen i anleggssektoren, ifølge Evans-Pritchard.

Vil det vare?

De kinesiske markedene har holdt stengt siden i forrige uke og mange fabrikker stengte for to uker siden og lot ansatte ta fri. I løpet av to uker vil det bli foretatt over tre milliarder reiser og det antas at rundt en halv milliard mennesker er på reisefot.

Dette er den største årlige folkevandringen i verden. Myndighetene oppfordrer mange til å ta fri, da godt lønnede ansatte fra storbyene vil bruke penger i andre regioner hvor den økonomiske veksten er lavere. Perioden med en årlig eksportvekst på 20 prosent er for lengst over.

– Det viktigste spørsmålet nå er om dette kan fortsette, sier Evans-Pritchard.

Han er skeptisk.

– Vi tviler på det da vi ser at den siste oppgangen skyldes støtte fra finans- og pengepolitikken. Den støtten er i ferd med å forsvinne. Vi tviler på at den nåværende styrken i økonomien kan bli opprettholdt mye lenger, sier han.

Gjeldsvekst bekymrer

Utestående lån og kreditt utgjorde 264 prosent av bruttonasjonalprodukt ved siste årsskifte, ifølge beregninger foretatt av Bloomberg Intelligence. Andre anslag fra internasjonale finansinstitusjoner ligger på mellom 250 og 270 prosent.

Det internasjonale pengefondet (IMF) kom nylig med en kraftig advarsel til Kina.

«Kina må umiddelbart få gjelden i næringslivet under kontroll før den begynner å ramme den økonomiske veksten i verdens nest største økonomi. Næringslivsgjelden har nådd svært høye nivåer og fortsetter å vokse», skriver Joong Shik Kang og Wojciech S. Maliszewski i en rapport.

De sammenligner kredittveksten i Kina med Japan, Thailand og Spania hvor det var en tilsvarende høy vekst gjennom mange år. Alle disse landene opplevde en smell, noe Kina foreløpig har unngått.

«Fra 2009 til 2015 var det en kredittvekst i Kina på i gjennomsnitt 20 prosent i året – mye mer enn den nominelle økonomiske veksten. Dette er sammenlignbart med land som opplevde en smertefull gjeldsreduksjon», advarer IMF-økonomene.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Seadrill er typisk Fredriksen-selskap med lite kontanter
Med en slik aggressiv stil er det stor fare for at det går galt når markedet snur, sier DNs kommentator Bård Bjerkholt
02:21
Publisert: