Kina fikk den svakeste økonomiske veksten på 25 år i 2016 og halvparten av hva den var for ti år siden. Myndighetene er ikke bekymret. De har satt som mål å skape en stabil vekst på rundt 6,5 prosent årlig frem til 2021. Det kommer imidlertid til en høy pris med rekordhøy gjeld.

Frykter gjeldsoppbygging

Det amerikanske kredittvurderingsbyrået Moody’s nedgraderte den kinesiske kredittratingen fra Aa3 til A1 på onsdag. Hovedårsaken er gjeldsoppbyggingen i den kinesiske økonomien.

«Moody’s forventer økt gjeldsvekst i hele økonomien de kommende årene. Det planlagte reformprogrammet vil sannsynligvis bremse opp, men det vil ikke stanse gjeldsoppbyggingen», skriver Moody’s i rapporten.

Den samlede kinesiske gjelden ble mer enn femdoblet fra finanskrisen satte inn i 2008 til 2015. I samme periode økte størrelsen på landets økonomi, målt i bruttonasjonalprodukt, fra 4.500 milliarder dollar til 11.000 milliarder dollar.

«Myndighetene legger opp til at den økonomiske veksten opprettholdes. Det vil resultere i vedvarende tiltak, gitt de strukturelle hindringene som ligger i veien for å oppnå dagens vekstmål. Denne typen økonomisk stimuli vil føre til økt gjeldsvekst for hele økonomien», skriver Moody’s.

Kredittvurderingsbyrået har endret utsiktene for Kina fra «negativ» til «stabil». Den offentlige gjelden, målt som en andel av bruttonasjonalprodukt, ventes å passere 40 prosent i 2018 og 45 ved slutten av dette tiåret.

Psykologisk tilbakeslag

Nedgraderingen har ikke skapt de store reaksjonene på kinesiske børser eller valutamarkedet. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har falt med 0,5 prosent, men Shenzhen-indeksen har steget svakt.

– Jeg tror ikke dette vil føre til et jordskjelv på markedene eller endre investorers inntrykk av Kina. Alle på kloden har advart mot den kinesiske gjelden og risikoen som er knyttet opp mot forsøket på å redusere gjelden, sier fagøkonom Song Seng Wun ved CIMB Bank til CNBC.

Dette er den første nedgraderingen for Kina fra Moody's siden 1989. Den samlede kinesiske gjelden fra offentlig og privat sektor ligger på 260 prosent av bruttonasjonalprodukt – opp fra 160 prosent i 2008. Kun 12 prosent av gjelden eies av internasjonale kreditorer. Dette er lavt i internasjonal sammenheng.

– Først og fremst er dette et psykologisk tilbakeslag for Kina. Det bekrefter det voksende finansielle presset Kina er utsatt for. Når det er sagt så betyr det ikke så mye i den store sammenhengen da så mye av den kinesiske gjelden er på hendene hos statlige eller halvoffentlige aktører, sier førsteamanuensis Christopher Balding hos handelshøyskolen HSBC School of Business, Peking University, til Bloomberg News.

Etterlyser reformer

Det internasjonale pengefondet (IMF) har kommet med flere advarsler til den kinesiske ledelsen hvor de anbefales om å igangsette tiltak for å redusere gjelden i form av reformer.

Heller ikke Moody’s tror på en kollaps av den kinesiske økonomien eller en krise.

«Erosjonen i den kinesiske kredittprofilen vil skje gradvis. Vi regner med at den til slutt vil bli stoppet ettersom reformene vil nå dypere», skriver Moody’s.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.