Over 400 millioner kinesere er på reise i hva som er årets største folkevandring. Nærmere ti millioner har reist til utlandet for å feire nyttår de neste ti dagene. Myndighetene oppfordrer til økt privat forbruk og mye vil holde stengt i hele neste uke.

I Kina vil finansmarkedene holde stengt frem til neste fredag, og også i Taipei og Hong Kong holdes det stengt i begynnelsen av neste uke for å feire hanen. Det forventes lav aktivitet ved de andre asiatiske markedene frem til 6. februar.

Vil gale som gal

De som er født i hanens tegn er kjent for å være modige, selvsikre, eventyrlystne og være risikovillige.

– Dette er egenskaper som investorer garantert trenger når de skal forsøke seg på et marked som Kina, skriver forvalter Matthew Vaight hos M & G Global Emerging Markets Fund i en rapport.

Analytikere som dekker Kina har de siste dagene publisert rapporter, spådommer og analyser hvor de legger til side de finansanalytiske kriteriene og tar i bruk den tradisjonelle kinesiske kalenderen.

«Vi ser betydelig oppsidepotensial i kinesiske aksjer i hanens år i 2017. Vi anbefaler investorer om å posisjonere seg for en hane som vil gale som en «galning». Husk at Kina-kartet ser ut som en hane», skriver de to Deutsche Bank-strategene Yuliang Chang og Joseph Huo i en rapport.

Deutsche Bank anbefaler investeringer innenfor finans, energi og industri i Kina i hanens år.

Credit Suisse er av samme oppfatning og mener at bransjer som tilhører den «gamle økonomien» i Kina er å foretrekke fremfor teknologi og tjenesteytende sektor.

Ønsker egg – kan bli omelett

Finansinstitusjonen CLSA har en egen «Feng Shui Master» som fungerer som en rådgiver for analytikere og økonomer til inngangen ved det nye kinesiske året. Han ser på de fire hovedelementene jord, tre, vann, ild og metall for å finne ut hvor penger bør investeres.

«Selv om ild og metaller dominerer i hele året mener vi at jord og vann vil gjøre det best, og da transport, gambling, og fornybar energi som vil gi en heftig avkastning. Hanen vil plukke opp ormer som råvarer og eiendom», skriver CLSA.

Finansinstitusjonen, som har over 1400 ansatte og ble etablert i 1986, innrømmer at hanens år er vanskelig å forutse.

«Vi advarer mot å legge alle eggene i kurven med mindre du ønsker en omelett som resultat», skriver CLSA, og advarer om at det også kan bli et uforutsigbart år.

Senior teknologianalytiker Cherry Ma sier i et intervju med CNBC Asia at investorer må skjønne hvordan de fem hovedelementene spiller inn i ulike bransjer.

Geografi og energi i ulike områder spiller også inn. Hanen foretrekker å ha sitt rede i nord, men avkastningen forventes å komme i sør og øst, ifølge CLSA.

«Hanen vil reise seg fra asken sent på våren og lyse opp sommernatten», skrive CLSA og mener at dette er ildelementet som vil gjøre seg gjeldende, og sannsynligvis er dette et signal om at oljeprisen vil skyte fart.

Apestreker i 2016

I fjorårets rapport, hvor det var den uberegnelige apen som dominerte med ild som hovedelement, advarte CLSA om at året ville bli uforutsigbart.

CLSAs Feng Shui Master spådde for ett år siden at Hang Seng-indeksen i Hong Kong ville falle i slutten av juni.

Det skjedde den 24. juni – dagen etter at britene stemte for å forlate EU. Ikke alt ble som det ble spådd. Det mener CLSA at skyldes andre forhold som apen ikke kunne forstå.

«Det virker som at noen tilsatte kokosnøttene noe i april og mai», forsvarer CLSA seg med.

Gong Xi Fa Cai!

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hva betyr det at Trump trekker USA fra frihandelsavtalen TPP?
DNs kommentator Bård Bjerkholt om USAs exit fra frihandelsavtalen TPP.
02:16
Publisert: