Forsikringsselskapet An Bang har foretatt en rekke store internasjonale oppkjøp de siste årene. Grunnleggeren sitter arrestert og myndighetene sikter seg inn mot andre innflytelsesrike næringslivstopper.
– En «game changer»
I fjor satte kinesiske selskaper nye oppkjøpsrekorder. Pengene satt løst. Totalt ble det inngått avtaler om internasjonale oppkjøp på 246,7 milliarder dollar i 2016 – mot 101 milliarder dollar i 2015. Hittil i år er det inngått avtaler på 61,6 milliarder dollar – mer enn en halvering sammenlignet med samme tid i fjor.
Tencent betalte 8,6 milliarder dollar for det finske spillselskapet Supercell, konglomeratet HNA kjøpte Ingram Micro for 6,3 milliarder dollar og Haier-grupper overtok et GE-selskap for 5,4 milliarder dollar i fjor. Mange andre oppkjøp er ikke gjennomført.
I februar i fjor inngikk ChemChina en avtale om å kjøpe det sveitsiske landbrukskjemiselskapet Syngenta for 43 milliarder dollar – det største internasjonale oppkjøpet foretatt av et kinesisk selskap.
Det tok 15 måneder å gjennomføre oppkjøpet og selskapet hadde problemer med å få på plass finansiering og tillatelser – til tross for at det var et statseid kinesisk selskap som sto bak oppkjøpet.
Det er verre for store privateide selskaper.
Det kinesiske finanstilsynet, China Banking Regulatory Commission, har bedt bankene om å dokumentere lån og eksponering de har til konglomeratene Dalian Wanda, Fosun, HNA og Anbang.
Dette sendte aksjekursene lavere denne uken på selskaper i sfæren rundt disse konglomeratene.
– Dette er en «game changer» for kinesiske oppkjøp og fusjoner. Det kan føre til full stopp, sier seniorpartner Keith Pogson hos konsulent- og revisjonsselskapet Ernst & Young til Financial Times.
Fire selskaper etterforskes
HNA Group har tatt store eierposter i blant annet hotellkjeden Hilton og bakkeselskapet Swissport, som kjøpte SAS Ground Handling i 2012. I fjor forsøkte selskapet å kjøpe Rezidor, som blant annet eier Radisson Blu. Styret i Rezidor sa et rungende nei i vinter.
Anbang, Dalian Wanda, HNA Group og Fosun har foretatt internasjonale oppkjøp på 57 milliarder dollar siden 2015–15 prosent av alle kinesiske oppkjøpsforsøk i utlandet i perioden. Selskapene er privateid med en uoversiktlig eierstruktur.
HNA Group hadde rundt 860 milliarder kroner i gjeld ved slutten av 2016, ifølge Wall Street Journal.
– Alle disse selskapene har tatt del i internasjonale oppkjøp med en høy profil–fra fotballklubber til Hollywood-selskaper, sier forvalter Bill Bowler hos Forsyth Barr Asia i Hong Kong til Wall Street Journal.
Wang Jianlin, som står bak konglomeratet Dalian Wanda, betalte i fjor over 30 milliarder kroner for det amerikanske studioet som står bak filmer som Jurassic World og Godzilla. Han konkurrerer med Jack Ma om å være Asias rikeste med en formue på rundt 30 milliarder dollar.
Wang har ønske om å sikre seg et av verdens største Hollywood-studier og har ambisjoner om å bli større enn Disney-konglomeratet. Et forsøk på å kjøpe Dick Clark Productions Inc. strandet tidligere i år på grunn av nye restriksjoner på kapitalutførsel fra Kina.(Vilkår)