Wang Jianlin har de siste 25 årene bygd opp Dalian Wanda-gruppen fra å være et lite lokalt eiendomsselskap til å bli en global gigant som er i ferd med å utfordre Disney og bli verdens største livsstilselskap. Selskapet har penger å investere, men frykter amerikanske politikere.

Det mangler ikke på ambisjonene hos Wang Jianlin. Han er kjent som en svært frittalende toppsjef som ikke legger skjul på hva han ønsker. Mange konkurrenter hemmeligholder strategiene og konsentrerer seg om det kinesiske markedet.

– Kina er blitt for lite for oss, sa Wang for fem år siden og la ut på en internasjonal oppkjøpsjakt.

Happy kjøper av Hollywood-studio

I 2012 kjøpte han den amerikanske kinokjeden AMC Theatres for 2,6 milliarder dollar. Dette var det største kinesiske oppkjøpet i USA og sikret selskapet kontroll over 13 prosent av alle amerikanske kinosaler.

– Det var bekymring for at AMC kun ville vise kinesiske filmer etter at jeg kjøpte AMC. Det skjedde aldri. Alle de amerikanske selskapene jeg har kjøpt ledes fortsatt av amerikanere, sier han i et intervju med Bloomberg.

For ett år siden kjøpte han det amerikanske filmstudioet Legendary Entertainment, som blant annet står bak Godzilla, Superman og Batman-filmer, for 3,6 milliarder dollar. Senere vil studioet lansere King Kong-oppfølgeren Kong: Skull Island.

– Jeg oppfordrer Donald Trump om å ikke følge oppfordringer om at kinesiske investeringer i underholdningsindustrien skal granskes spesielt. Dette kan ødelegge for alle, advarte Wang.

Wang planlegger internasjonale oppkjøp på inntil 10 milliarder dollar i året innenfor underholdning og sport. USA er det mest interessante markedet, sa Wang – fulgt av Europa og Australia.

– Ingen krig, takk

Donald Trump har foreløpig ikke utpekt kinesiske investeringer i den amerikanske underholdningsindustrien spesielt. Det har derimot amerikanske politikere i Kongressen. Representanter fra begge partier sendte et brev i fjor hvor de foreslo å granske kinesiske investeringer.

– Hvis USA blokkerer kinesisk kapital kan Kina gjengjelde med proteksjonistiske tiltak. Det vil ikke være bra for noen. La oss ikke bruke kreftene på å slåss om underholdning, sa Wang i Davos.

Wang har bedt styreformann Christopher Dodd Motion Picture Association of America om å overbringe en hilsen til Donald Trump på fredag når han innsettes som USAs 45. president:

– La underholdningsindustrien være alene. Ingen krig, takk.

Wangs mål er å sikre seg et av de seks største Hollywood-studioene. Japanske Sony kjøpte Columbia Pictures i 1989.

– Jeg vil være en happy kjøper hvis et av de seks største kommer for salg, sa han i Davos på onsdag.

I mellomtiden er han i ferd med å ferdigstille verdens største og mest moderne filmstudio i Kina. Dette skal offisielt åpnes om kort tid.

Før han reiste til årets toppmøte i Davos holdt Wang, som har en formue på 31,2 milliarder dollar ifølge den siste oppdateringen fra Forbes, nyttårsfest for selskapets ansatte i Kina.

Sjefen selv sang den kinesiske balladen «Venter».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.