I forrige uke hadde Donald Trump telefonsamtaler med presidenter og statsministre i Pakistan, Singapore, Filippinene og Taiwan. Det er vanlig at begge land blir enige om hva de skal offentliggjøre etter slike samtaler.

Trump har ikke lagt slike begrensninger viser et referat fra samtalen USAs neste president hadde med Pakistans statsminister Nawaz Sharif i forrige uke:

«Du gjør en fantastisk jobb på alle måter. Jeg ser frem til å treffe deg snart. Selv om jeg snakker til deg som statsminister føler jeg at jeg snakker til en person jeg har kjent lenge. Landet ditt har fantastisk mange muligheter. Pakistanerne er blant de mest intelligente menneskene», sa Trump, ifølge referatet.

Vinglete og uforutsigbar

Telefonsamtalen med Taiwans president har skapt bølger i diplomatiske sirkler. Dette er første gang siden 1979 det har vært direkte kontakt mellom USA og Taiwan på så høyt nivå–selv ikke en kommende amerikansk president har hatt direkte kontakt.

Kina har protestert via diplomatiske kanaler til USA om at dette er et brudd på den offisielle amerikanske Kina-politikken. Kinesiske medier har i løpet av helgen forsøkt å tone ned kritikken av Trump og unnskylde det med manglende utenrikspolitisk erfaring.

«Han har null diplomatisk erfaring og er ikke klart over konsekvensene av å forstyrre det kinesisk-amerikanske forholdet», skriver Global Times, som er en tabloidavis som kontrolleres av Folkets Dagblad.

Avisen karakteriserer Trump som en «bløffmaker» og for å være «uforutsigbar», men de tror ikke det vil skje en endring i den amerikanske politikken overfor Kina.

«Det virker som at Trump utnytter til det fulle hva folk oppfatter som en vinglete og uforutsigbar person. Han forsøker å skape bølger i Taiwan-stredet i håp om å bedre forhandlingsposisjonen før han blir tatt i ed», skriver avisen.

Smålig fra Taiwan

Kina har svart med å kritisere Taiwans president Tsai Ing-wen, som ringte Trump.

«Dette var et smålig utspill fra Taiwan. Det endrer ikke noe. Taiwan er en del av Kina. Kina vil motsette seg ethvert forsøkt på uavhengighet fra Taiwan», heter det i en offisiell uttalelse fra Kina–videreformidlet av nyhetsbyrået Xinhua.

Global Times forklarer den offisielle kinesiske tilbakeholdenheten med at det ville være upassende å kritisere Trump så lenge han ikke offisielt er USAs president.

Dette ser ikke ut til å holde Trump tilbake. Etter kritikken som har kommet etter telefonsamtalen med Taiwans president har han slått tilbake–via Twitter-meldinger.

Han mener han ikke trenger å spørre Kina for å snakke med Taiwans president.

«Spurte Kina oss om det var OK at de devaluerte valutaen (gjorde det vanskeligere for våre selskaper å konkurrere», foretok en hard skattlegging av våre produkter i Kina (USA skattlegger dem ikke») eller å bygge store forsvarskomplekser i Sør-Kinahavet? Jeg tror ikke det!», skrev han i to meldinger på søndag.

– Slik kriger starter

Det har vært kontakt mellom Trump og Kinas president Xi Jinping. Trump har langet ut mot Kina under hele valgkampen og har truet med å ilegge kinesiskproduserte varer straffetariffer på inntil 45 prosent.

Flere eksperter begynner å tro at dette ikke er tomme trusler.

– Vi forventer at Trump vil utpeke Kina som en valutamanipulator veldig tidlig etter han blir president. Det er mulig at USA vil trekke en linje ved 7 yuan mot dollaren i det USA begynner en langvarig, flerårig forhandlingsprosess», sier analysesjef Cliff Tan hos Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ til Bloomberg News.

Kina har latt valutaen svekke seg mot amerikanske dollar i hele år–før Trump ble president. På et par måneder har den svekket seg med 7,8 prosent og ligger på 6,9 mot en dollar.

Amerikanske politikere har kritisert Donald Trumps telefonsamtaler med Pakistan, Kasakhstan, Filippinene og spesielt Taiwan.

«Hva som har skjedd de siste 48 timene er ikke et skifte. Dette er store svingninger i utenrikspolitikken uten en plan. Det er slik kriger starter», skriver den demokratiske senatoren Chris Murphy fra Connecticut på Twitter.

Markedene

Det har vært uro på de asiatiske aksjemarkedene fra morgenen av. Dette skyldes resultatet etter den italienske folkeavstemningen,hvor statsministeren har trukket seg,og frykt for at det vil bryte ut full konflikt mellom USA og Kina

Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har falt med 1,3 prosent–det meste i Asia.

Bangkok-børsen holder stengt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.