På slutten av 1990-tallet var Kina blitt «verdens fabrikk». Tekstilfabrikker i Singapore, Taiwan, Malaysia og Thailand var ikke i stand til å konkurrere med Kina, hvor fabrikkarbeiderlønningene lå på under 1000 kroner i året.
Lønningene er mangedoblet i Kina siden årtusenskiftet.
«Lavkostproduksjon har vært på en rundreise i hovedsakelig Asia de siste 50 årene hvor målet hele tiden har vært å finne de laveste lønnskostnadene. Industrialderen nærmer seg slutten», skriver tre analytikere hos analyseselskapet Bernstein i en rapport.
De mener at filosofen Adam Smiths banebrytende bok «Nasjonens Velstand» (The Wealth of Nations), som har vært grunnleggende for det moderne samfunnsøkonomifaget gjennom 240 år, er i ferd med å utgå på dato.
Årsaken er automatisering i Kina – og i industrilandene – hvor det er mindre behov for fabrikkarbeidere.
– Vil dø ut
En rapport fra Boston Consulting Group i 2015 viste at de samlede produksjonskostnadene ved kinesiske fabrikker lå kun fem prosent lavere enn ved amerikanske fabrikker. Lønningene fortsatte å øke i 2016. Kina har imidlertid fortsatt fordeler med nettverk av underleverandører og logistikk.
Internasjonale storselskaper har begynt å finregne på hva det koster å produsere i Kina og se på muligheten med økt bruk av avanserte roboter og maskiner. Prisene på roboter har falt de siste årene.
Den japanske tekstilgiganten Fast Retailing, som blant annet står bak merkenavnet Uniqlo, har gått sammen med Shima Seiki Manufacturing for å utvikle morgendagens tekstilfabrikker.
De har nettopp åpnet en ny fabrikk i Wakayama i den vestlige delen av Japan. Shima Seiki er en av verdens største produsenter av symaskiner til tekstilindustrien. Den nye fabrikken er helautomatisert og nesten uten tradisjonelle fabrikkarbeidere.
– Hvis vi ikke klarer å gjennomføre endringer vil vi dø ut. Dette haster, sier konsernsjef Tadashi Yanai hos Fast Retailing til næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun.
Uniqlo ekspanderer til USA, Kina og andre store markeder som Sørøst-Asia og India. Målet har vært å få en omsetning på 5000 milliarder yen (365 milliarder kroner) i 2020. Disse planene ble utsatt i fjor høst på grunn av hva Yanai karakteriserte som «kraftig global motvind».
Kvitter seg med arbeidere
Uniqlo er ikke det eneste selskapet som forsøker nye produksjonsmodeller for å få kontroll med kostnader og produksjon. Den tyske sportsutstyrsprodusenten Adidas har bygd sin første fabrikk i Tyskland på 24 år.
Fabrikken i Ansbach er en såkalt «hurtigfabrikk» hvor målet er raskere levering til kundene, og slippe seks ukers transport fra fabrikker i Asia til nøkkelmarkeder i USA og Europa. Adidas mener dette er «den fjerde industrirevolusjonen».
Adidas planlegger tilsvarende fabrikker i USA og Japan.
Kinesiske fabrikkeiere skjønner trusselen høye lønninger og roboter utgjør. En oversikt fra International Federation of Robotics viser at 67000 industriroboter ble solgt til Kina i 2015. Dette tilsvarer en tredjedel av den globale etterspørselen.
«Produksjonen forsvinner ikke fra Kina, de kvitter seg bare med arbeiderne», skriver analytikerne hos Bernstein i rapporten.
Kinas Midea Group er i ferd med å overta den tyske robotprodusenten Kuka til fire milliarder euro. Dette er et kontroversielt oppkjøp i Tyskland, hvor næringslivet mener dette kan skade den tyske konkurranseevnen.
– Denne typen avtaler er perfekte muligheter for selskaper som Midea. Ikke bare kan de redusere kostnadene gjennom teknologi og innovasjon, men de har en mulighet til å bli markedsleder. Roboter og automasjon er populære oppkjøpsmål, sier konsernsjef Brett McGonegal hos Capital Link International til South China Morning Post.
Markedene
Det er en bred børsoppgang i Asia på onsdag formiddag. Nøkkelindeksen ved Seoul-børsen har steget med 1,5 prosent. Samsung Electronics leder oppgangen med 3,2 prosent. De siste 12 månedene har aksjekursen steget med 67 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.