Det er 20 år siden Kina for første gang kunne kåre sin første dollarmilliardær. På den siste Forbes-listen er det ti kinesere som har en formue på over 9,5 milliarder dollar (80 mrd. kroner).

Et stort antall kvinner har skapt egne formuer – uten støtte fra arv eller skilsmisseoppgjør.

Barneomsorg og besteforeldre

Chen Lihua vokste opp i fattigdom, fullførte ikke grunnskolen og begynte å jobbe ved en møbelfabrikk i tenårene. Nå topper hun den siste oversikten fra Hurun over Kinas rikeste «selfmade» kvinnelige milliardærer med en formue på 7,2 milliarder dollar (62 milliarder kroner).

Grunnlaget for formuen ble lagt da hun flyttet til Hong Kong tidlig på 1980-tallet og begynte å investere i eiendomsprosjekter i Happy Valley. Dette skapte etter hvert Fu Wah International Group og ekspansjon inn i Kina.

Rupert Hoogewerf, som siden 1990-tallet har utarbeidet oversikter over Kinas rikeste, mener at årsaken til at så mange kvinner lykkes som entreprenører i Kina, er den tradisjonelle familiestrukturen.

– Ettbarnspolitikken, kombinert med tradisjonell barneomsorg hvor besteforeldre spiller en mye større rolle i å oppdra barn enn i industriland, har gitt kvinner større muligheter til å forfølge sine ambisjoner, sier han i en kommentar.

– Kan ikke være noen tvil

I Beijing går Chen under navnet «eiendomsdronningen» med mange luksusprosjekter i hovedstaden, blant annet i Jinbao Street.

Hun har følge på oversikten av «avfallsdronningen» Zhang Yin, som startet opp med 80000 kroner i oppsparte midler og kontrollerer et av Kinas største resirkuleringsselskaper.

«Avfallsdronningen» Zhang Yin startet opp med 80000 kroner i oppsparte midler og kontrollerer et av Kinas største resirkuleringsselskaper.
«Avfallsdronningen» Zhang Yin startet opp med 80000 kroner i oppsparte midler og kontrollerer et av Kinas største resirkuleringsselskaper. (Foto: Reuters/NTB scanpix)

36-åringen Wu Yan er Kinas yngste kvinnelige dollarmilliardær som har skapt sin egen formue. Hun startet med å selge 3D-design da hun var student. Hun har børsnotert Hakim Information Technology i Shenzhen, hvor aksjekursen har steget med 350 prosent på fem år.

Selskapet er i ferd med å gjøre kinesiske byer smartere med bruk av teknologi.

Blant verdens 88 kvinnelige «selfmade» dollarmilliardærer, var 56 fra Kina. USA ligger på en andreplass med 16 personer.

– Det kan ikke være noen tvil om at det beste stedet i verden å være kvinne og entreprenør, er i Kina, sier Hoogewerf.

Investerer i barnebarn

Seks av verdens ti rikeste «selfmade» dollarmilliardærer kommer fra Kina. De fire vestlige kvinnene som er på denne oversikten har slått seg opp sammen med ektefeller, blant annet britiske Tina Green og Judy Love i USA.

– Det har vært en gradvis svekkelse av den tradisjonelle kinesiske oppfatningen om at menn er mer verdt enn kvinner. Kinas «4-2-1»-familiestruktur, hvor fire besteforeldre og to foreldre investerer alt i ett barnebarn, har ført til en eksplosiv i antall kvinner som har tatt høyere utdannelse og inntatt styrerom, sier forsker Chen Minglu ved University of Sydney til Caixin.

Chen har skrevet en bok om «tigerjentene» og kvinners rolle i kinesisk næringsliv. Hun mener at den eldre generasjonen utnyttet åpningen av Kinas som fant sted på 1980-tallet – slik mange menn også gjorde.

– Mange kvinnelige entreprenører har ikke gjort et bevisst valg om å bli entreprenører, men gjort det av nødvendighet. Glasstaket er vanskelig å bryte gjennom i Kina. Kinesiske kvinner tjente 40,7 prosent mindre enn menn i 2013. Forskjellen var høyere enn i år 2000, sier tidligere forsker ved tenketanken Center for China & Globalization, Daniel Garst til Caixin.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Thaiskolen: Grillet entrecôte i Penengcurry
Norges beste Thaikokk Terje Ommundsen viser deg hvordan du kan lage fantastisk thaimat på ditt eget kjøkken. Denne uka får du oppskriften på Grillet Entrecote i Penengcurry.
02:17
Publisert: