Til tross for kinesiske myndigheters forsøk på å begrense utlån via gråmarkedet – uregulerte finansinstitusjoner – økte utlånene til 64.000 milliarder yuan i 2016, ifølge kredittvurderingsselskapet Moody's. Det tilsvarer 80.800 milliarder kroner og er nesten en tredobling siden 2013.

Avdelingsdirektør Xu Zhong i den kinesiske sentralbanken sier til næringslivstidsskriftet Caixin at gjelden stiger i «et alarmerende tempo i finanssektoren». Det er spesielt den uregulerte delen av finanssektoren han er bekymret for.

Sentralbanken og finansdepartementet har forsøkt å slå ned på ulovlige finansinstitusjoner. Mange opererer via internett hvor enkeltpersoner blir lokket med høye renter mot å gi lån via mobilapper.

«Offentlige tilsyn vil slå hardt ned på ulovlige finansinstitusjoner i gråmarkedet og annen uønsket praksis. Aldri tidligere i historien har det blitt slått hardere ned på denne typen virksomhet enn hva som vil skje fremover», skriver det statlige nyhetsbyrået Xinhua i en kommentarartikkel.

Vil spekulasjon til livs

Den kinesiske sentralbanken mener gråmarkedsaktiviteten er lavere enn hva internasjonale finansinstitusjoner har kommet frem til.

I mars forsøkte sentralbanken å stramme inn på tradisjonelle bankutlån og finansiering via obligasjonsmarkedet. Dette ble gjort for å kjøle ned eiendomsmarkedet og unngå en boble.

Dette førte imidlertid til en kraftig vekst i utlån via gråmarkedet, ifølge Moody’s. Nye utlån via gråmarkedet var i mars på 754 milliarder yuan, tilsvarende 943 milliarder kroner.

– Kinesiske myndigheter anerkjenner risikoen i gråmarkedet og forsøker å håndtere dette med nye retningslinjer. Dette viser at forebygging av finansrisiko er blitt en av regjeringens viktigste oppgaver i år, uttaler analytiker George Xu i forbindelse med en ny rapport fra Moody's som ble lagt frem tirsdag.

Frykter globale konsekvenser

De kinesiske innstramningene i gråmarkedet kan spre seg til de globale markedene, advarer partner Nicholas Spiro hos bolig- og økonomirådgivningsselskapet Lauressa Advisory i et innlegg i South China Morning Post.

– Midt i alt snakket om overraskende lav volatilitet på de globale aksjemarkedene, er det tegn på stressituasjon fra et av verdens mest sårbare markedet – om ikke det mest sårbare: det kinesiske gråmarkedet for finansinstitusjoner, skriver Spiro.

Han mener at kinesiske myndigheters forsøk på å få kontroll over gråmarkedet og skyggebankene kan ha konsekvenser langt utover kinesiske grenser.

– Kinas forsøk på å slå ned på skyggebankene kan føre til alvorlig uro på de globale markedene, mener Spiro.

De kinesiske børsene har falt de siste ukene og nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen ligger like over 3000-nivået. For en måned siden var den på nesten 3300.

I første kvartal fikk Kina en svakt høyere økonomisk vekst enn i fjor, men internasjonale finansinstitusjoner, blant annet Nordea og Nomura, tror at veksten vil bli lavere resten av året. På mandag kom skuffende handelsstatistikker for april.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rigger for fisk
Det norske selskapet Roxel vil bygge om borerigger for bruk i oppdrett til havs.
02:18
Publisert: