Det er nesten 25 år siden daværende president Bill Clinton forsøkte å få på plass en avtale med Nord-Korea for å hindre landet i å utvikle atomvåpen. Til tross for økonomiske sanksjoner og isolasjon har Nord-Korea utviklet atomvåpen og avanserte raketter som truer Asia – og USA.

Frykter Nord-Korea

I et intervju med næringslivsavisen Financial Times i forkant av det kommende toppmøtet med Kinas president Xi Jinping i Florida senere denne uken kommenterer Trump situasjonen i Nord-Korea.

Siden han ble president har Nord-Korea foretatt flere oppskytinger av missiler – til sterke protester fra Japan og Sør-Korea. USA har svart med å utplassere rakettskjold i Sør-Korea – til protester fra Kina. Kinesiske forbrukere har boikottet sørkoreanske selskaper.

– Ja, vi skal snakke om Nord-Korea. Kina har stor innflytelse overfor Nord-Korea. Kina kan enten bestemme seg for å hjelpe oss med Nord-Korea – eller de kan bestemme seg for ikke å gjøre det. Hvis de gjør det, er det bra for Kina. Hvis ikke er det ikke bra for noen, sier han.

Under møtet med forgjengeren Barack Obama i november sa Obama at Nord-Korea er den alvorligste trusselen USA har. Dette skyldes utviklingen av atomvåpen og langdistansemissiler som om kort tid kan nå det amerikanske fastlandet hvis Nord-Korea fortsetter som tidligere.

– Det er en reell sannsynlighet for at Nord-Korea kan nå USA med langdistansemissiler mot slutten av Trumps første periode som president, sier KT McFarland, som er assisterende nasjonal sikkerhetsrådgiver for Trump til avisen.

Trumps Nasjonale sikkerhetsråd har de siste to månedene foretatt en full gjennomgang av hvilke alternativer USA har for å håndtere Nord-Korea.

– Vel, hvis Kina ikke vil løse Nord-Korea – vil vi. Det er alt jeg kan fortelle deg, sier Trump i intervjuet med Financial Times.

– Undervurdert kinesisk valuta

Trump har i flere Twitter-meldinger kritisert Kina i forkant av ukens møte. USA hadde i fjor et handelsunderskudd overfor Kina på over 330 milliarder dollar. Dette har fortsatt å øke i år.

Under valgkampen sa Trump han ville straffe Kina for at landet har manipulert valutaen og dermed svekket konkurranseevnen til amerikanske selskaper. Han lovte å straffe Kina «på første dag». Det har ikke skjedd.

– Det er åpenbart at den kinesiske valutaen er undervurdert. Det er også åpenbart at kineserne har ført en offensiv politikk for å bevisst svekke valutaen, sa Peter Navarro, som er direktør for National Trade Council og utnevnt av Trump, på en konferanse i slutten av mars.

Gjengjeldelsesaksjoner

Kina vil ikke sitte stille og se på at USA innfører straffetiltak.

– Kina vil sannsynligvis komme med direkte og indirekte gjengjeldelser. Dette kan være begrensninger på amerikanske selskapers markedstilgang og investeringsmuligheter i Kina og forstyrre forsyningskjeder for amerikanske selskaper som er avhengig av kinesiske leverandører, sier professor Eswar Prasad ved Cornell University, som er spesialist på handelsspørsmål.

Han tror konsekvensene av en handelskrig mellom USA og Kina kan bli svært alvorlige. Mye avhenger av hva som skjer under toppmøtet mellom Trump og Xi på torsdag og fredag denne uken.

– Den amerikanske økonomien, og spesielt storselskaper med aktiviteter i Kina på en eller annen måte, kan lide betydelige store tap dersom en handelskrig skulle bryte ut, sier Prasad til CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.