Kinas økonomi vokste med 6,9 prosent i første kvartal – svakt bedre enn forventningene om en vekst på 6,8 prosent. De siste tre kvartalene har det vært oppgang i nøkkelsektorer og stabilitet, noe regjeringen har prioritert.

Målet er en vekst på «rundt 6,5 prosent» for 2017, noe som er 0,2 prosentpoeng svakere enn i 2016.

– Vi forventer at veksten i bruttonasjonalproduktet gradvis vil svekkes i løpet av året og havne på i gjennomsnitt 6,5 prosent, skriver sjefanalytiker for Asia hos Nordea Markets, Amy Yuan Zhuang, i en rapport.

Rik fra eiendom

Hun mener at eiendomssektoren sørget for den overraskende sterke veksten i kvartalet. Det er ikke bare anleggssektoren som nyter godt av høye eiendomsinvesteringer. Dette sprer seg til hele økonomien – også tjenesteytende sektor.

– Det er ingen overdrivelse å kalle eiendomssektoren den viktigste driveren for den kinesiske økonomien. Fjorårets oppgang i boligsalget og byggeaktiviteten har påvirket mange sektorer i økonomien positivt, mener hun.

Eiendomsinvesteringer økte med 9,1 prosent i kvartalet sammenlignet med samme periode i fjor. Eiendomsprisene økte i 2016 med rundt 19 prosent i de største byene.

– Dette ga en gjennomsnittlig vekst i formuen på 38000 yuan per innbygger (47200 kroner). Huseiere kan realisere dette ved å selge eller å ta opp lån med pant i eiendommen, påpeker Amy Yuan Zhuang.

I mars steg eiendomsprisene i 62 av Kinas 70 største byer, viser statistikker som kom på tirsdag. På landsbasis økte eiendomsprisene med 11,3 prosent sammenlignet med i fjor.

En fare for økonomien

Aktivitetsveksten i industrien er den høyeste på tre år og fraktvolumet ved de kinesiske jernbanene, som er en svært viktig indikator, økte med 13 prosent. Dette er den høyeste veksten siden etter finanskrisen i 2008–09.

– Våre egne beregninger viser til en sterk start på 2017, men vi forventer ikke at dette vil fortsette, skriver Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics i en analyse.

Det har vært en enorm gjeldsoppbygging i Kina de siste åtte årene. Mye av den nye gjelden går med til å betjene eksisterende gjeld. Den prisbelønte kinesiske økonomen Xu Chenggang advarer i en ny rapport at det kinesiske gjeldsberget utgjør «en fare for økonomien».

Offentlig eide selskaper, som har byer og provinsmyndigheter som majoritetsaksjonærer, økt gjelden det siste året med 12 prosent – til 40.000 milliarder yuan (49.700 mrd. kroner).

– Kapitalinvesteringer er fortsatt avhengig av offentlige infrastrukturinvesteringer, påpeker Evans-Pritchard.

Børsvinnere

Nordea, Capital Economics og Nomura mener at pågående innstramninger i eiendomssektoren, hvor det blir vanskelig å finansiere eiendomskjøp for investorer og spekulanter, vil ramme den økonomiske aktiviteten.

– Innstramningene begynner å bite og akselerasjonen i kredittveksten, som sørget for den siste oppgangen er satt i revers. Vi tror ikke det vil ta lang tid før økonomien begynner å bremse, ifølge Evans-Pritchard hos Capital Economics.

Amy Yuan Zhuang hos Nordea er av samme oppfatning.

– Den sterke fremdriften i eiendomsmarkedet forventes ikke å fortsette gjennom hele året. En forventet landsdekkende nedgang i eiendomsmarkedet vil trolig dra ned etterspørselen senere, skriver hun.

Kinesiske eiendomsselskaper har vært vinnere ved verdens børser i år. Av de ti eiendomsselskapene som har gjort det best på Bloomberg World Real Estate Index er ni av disse kinesiske.

Country Garden Holdings, Sunac China Holdings Ltd. og China Evergrande Group har alle steget med over 75 prosent.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trang bolig? Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
Med rekordhøye boligpriser må flere klare seg på mindre plass. Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
00:22
Publisert: