Råvarebørsen i den kinesiske byen Dailian er på kort tid blitt den viktigste i verden for å fastsette prisene på blant annet jernmalm, sink, kopper og aluminium. For kinesiske småinvestorer, som er villige til å ta en høy risiko, har råvaremarkedet blitt en ny favoritt.

Dampen ut av markedet

Prisen på jernmalm har i løpet av et knapt år steget fra nesten 50 dollar for et tonn til over 80 dollar på mandag. De siste 24 timene har prisene på jernmalm, stål, kopper, sink og aluminium falt kraftig. Årsaken er Kina.

Dalian Commodity Exchange har økt egenkapitalkravene ved marginhandel for kinesiske råvareinvestorer som investerer i råvarer – for å unngå nye bobler. Kinesiske investorer har små muligheter til å investere internasjonalt og har tradisjonelt investert i eiendom og aksjer.

– Disse tiltakene har tatt litt av den spekulative dampen ut av markedet, sier seniorøkonom Justin Smirk hos Westpac Banking Corp. til Sydney Morning Herald.

Han sier det grunnleggende er spekulasjon som driver markedet og jakt etter høyere avkastning. Den kinesiske valutaen har svekket seg med seks prosent i år mot amerikanske dollar.

– Vi forventer å fortsatt se betydelig volatilitet i en tid fremover. Vi er fortsatt et stykke unna en full korreksjon i prisene – tilbake til med grunnleggende nivåer, sier Smirk.

Til tross for at jernmalmprisene har økt kraftig siden i sommer er de kinesiske jernmalmlagrene de høyeste siden september 2014, da prisene begynte å falle.

Blodbad for spekulanter

De siste tre dagene har det vært et blodbad for kinesiske investorer som har satset på råvarer som omsettes ved Dalian-børsen. Jernmalmprisen falt med åtte prosent på onsdag, koks med ni prosent og stålprodukter over 7,5 prosent lavere – en ny dagsrekord.

– Det er en likviditetskrise i Kina nå og det er ikke bra for råvaremarkedet. Spekulanter og småinvestorer har lange posisjoner i råvaremarkedet, så prissvingningene blir forsterket av det, sier analytiker Helen Lau hos Argonaut Securities til Reuters.

De korte rentene har steget 15 dager på rad og Shanghai Interbank Offered Rate (SHIBOR) er på det høyeste siden slutten av september, da høstfestivalen førte til høyere renter.

– Denne uroen kan fortsette en stund til. Om situasjonen bedres eller ikke avhenger av sentralbanken og om det er vilje til å sprøyte inn mer penger i finanssystemet, sier investeringsdirektør Gu Weiyong, hos det kinesiske hedgefondet UCOM Investment, til Reuters.

– De skjønner ikke

Det er ikke bare småspekulanter som står bak. Det antas det er over 5000 hedgefond i Kina som er aktive i råvaremarkedet. Rundt en tredjedel av all handel ved råvarebørsen er programmatisk utført av datamaskiner.

Dette har ført til store utslag de siste ukene. Kopperprisen hadde en rekordhøy stigning den 11. november i Shanghai på 7,6 prosent før den falt med 1,7 prosent – alt på samme dag.

– Det er ingen tvil om at de store pris- og volumbevegelsene drives av kinesere – både profesjonelle spekulanter og finansaktører. Vestlige hedgefond og institusjonelle investorer skjønner ikke hva som foregår. De er vant med handel basert på makrotrender eller endringer fra Fed. Nå ser de at de har færre fordeler, sier direktør Tiger Shi hos Bands Financial til Bloomberg News.

Shi har tidligere ledet råvarehandel i Asia for finansinstitusjonen Jefferies Group.

Markedene

Det er rally underveis ved de asiatiske børsene – ledet av Tokyo-børsen, hvor Nikkei 225-indeksen har klatret med 2,15 prosent i løpet av formiddagen. Også ved Manila-børsen har nøkkelindeksen steget med over to prosent.

Gullprisen falt med 8,1 prosent i november til 1173 dollar for en unse. Dette er det største prisfallet siden juni 2013.

Det var forventet at internasjonale investorer ville flokke til gull som en sikker havn etter at Donald Trump ble valgt som president. Det motsatte skjedde. Amerikanske dollar har styrket seg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

18 gram solgt for én milliard kroner
01:20
Publisert: