Tidlig tirsdag morgen foretok Nord-Korea nok en prøveoppskyting av minst ett missil. USA frykter at Nord-Korea utvikler interkontinentale ballistiske missiler som kan nå deler av USA.

Missilet landet i Japans økonomiske sone, ifølge det japanske forsvarsdepartementet.

Kjøligere forhold

Under en telefonsamtale med Kinas president på mandag, forsøkte Trump å legge press på Xi Jinping om å gjøre mer for å stanse det nordkoreanske atomvåpen- og missilprogrammet. Den kinesiske presidenten mener Trump har et forenklet syn på Kinas innflytelse.

Senest i forrige uke innførte USA nye sanksjoner mot kinesiske banker som beskyldes for å tilrettelegge for finanstransaksjoner med det nordkoreanske regimet. Disse påstandene er blitt tilbakevist av bankene og kinesiske myndigheter.

Trump og den kinesiske presidenten møttes i Florida i vår. Begge parter var innstilt på å løse konflikter og holde en tett dialog. Kina er frustrert over manglende oppfølging og kommunikasjon. Først i forrige uke landet den amerikanske ambassadøren i Beijing.

– Det kinesisk-amerikanske forholdet er blitt kjøligere sammenlignet med hva det var etter Mar-a-Lago-møtet. Denne nedturen var forventet da Kina ikke kan løse Nord-Korea på egen hånd, sier dekan Jia Qingguo ved Peking University til Bloomberg News.

Kina reduserte eksporten av drivstoff til Nord-Korea etter toppmøtet mellom Xi og Trump. De har også kuttet ned på import av kull og sjeldne mineraler fra landet, noe som har rammet den nordkoreanske økonomien.

– Det eneste Kina kan gjøre nå er å stoppe mattilførselen. Det vil føre til en enorm ustabilitet i Nord-Korea og Kina vil aldri gjøre noe slikt uten å vurdere dette nøye, sier Zhao Tong ved Carnegie-Tsinghua Center for Global Policy til Financial Times.

Advarer USA

Kina mener at den beste løsningen er direkte dialog mellom USA og Nord-Korea. Dette har Nord-Korea flere ganger sagt er ønskelig. USA har sagt de ikke vil forhandle før Nord-Korea stanser atomvåpenprogrammet og forholder seg til FN-resolusjonene.

– En ytterlige eskalering i den allerede oppspente situasjonen i Nord-Korea kan få katastrofale konsekvenser, advarte Kinas FN-ambassadør Liu Jieyi på en pressekonferanse på mandag.

Kina lar lagt frem en trepunktsplan hvor spenningen skal reduseres før forhandlinger starter med et endelig mål om å fjerne alle atomvåpen fra den koreanske halvøyen.

– Vi kan rett og slett ikke vente for lenge med å starte en dialog, sa Liu.

Ifølge statskontrollerte kinesiske medier er kommunistledelsen frustrert over manglende kommunikasjon med Trump-administrasjonen og brutte løfter. Trump provoserte Kina ved å ta en telefonsamtale med Taiwans president like etter han ble valgt i fjor.

USA har nettopp inngått en stor avtale på salg av avanserte våpen til Taiwan – et land som Kina fortsatt ser på som en utbryterprovins som er en del av Kina.

«Det vil være kontraproduktivt for USA å forsøke å legge for mye press på Kina. Det vil bare føre til at Kina svarer med samme mynt. Skjer det vil ikke USA komme fra det uberørt», skriver China Daily i en lederartikkel.(Vilkår)

Se den irakiske hæren rykke frem mot IS i Vest-Mosul
DNs team filmet dette ved fronten i Mosul 10. juni. Irakiske styrker kjemper seg gjennom gatene under konstant ild fra IS.
02:51
Publisert: