Vanligvis tar det mange år for internasjonale storselskaper å få godkjent merkenavn i Kina. For Donald J. Trump og familieselskapet han eier i New York City tok det måneder.

Apple, Microsoft og Starbucks har erfart hvor vanskelig det er å få godkjent merkenavn i Kina. Så sent som i fjor tapte Apple i det kinesiske rettssystemet om retten til merkenavnet «Iphone». Xintong Tiandi Technology kan fortsette med å bruke «Iphone» på vesker.

Ingen fellestrekk

I april i fjor søkte Trump Organization, som er holdingselskapet til USAs president Donald J. Trump og hans familie, om kontrollen over 35 merkenavn med Trump-navnet i Kina og tre andre merkenavn. Dette skjedde samtidig som han langet ut mot Kina under valgkampen.

Siden han ble president har Kina godkjent 38 merkenavn på vegne av Trump. De siste 18 ble bekreftet denne uken, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP) og den britiske avisen The Independent.

– Jeg har aldri før sett så mange søknader bli innvilget så raskt. Det er utrolig og merkelig at så mange av disse kan seile gjennom så raskt og uten innsigelser. Det er ingen fellestrekk og alt er godkjent uten spørsmål, sier direktør Dan Plane ved Simone IP Services i Hong Kong, som er spesialist i opphavsrettigheter i Kina, til nyhetsbyrået AP.

Et advokatkontor som har representert Trump i Kina tidligere avviser at den amerikanske presidentfamilien har fått særbehandling i landet. Det vil ta 90 dager før den endelige godkjennelsen foreligger.

– Jeg ser ingen spesialbehandling for mine klienter. Jeg tror dette er en vanlig og rettferdig prosess om er identisk for alle søkere, sier advokat Spring Chang hos Chang Tsi & Partners.

Tidligere er det kjent at Trump har en portefølje av minst 3643 internettadresser, såkalte domenenavn. De har med navn som hinter om hans politiske karriere, forretningsprosjekter og anklager om uetisk oppførsel.

Ulovlig Trump-gevinst

Foruten merkenavn for hotell og reiseliv har Trump-familien sikret seg slik at de kan etablere livvaktvirksomhet, åpne butikker, restauranter, barer, eskortetjenester og massasjeinstitutter med Trump-navnet.

Ifølge tidligere president Barack Obamas etikkadvokat er det ulovlig for en sittende amerikansk president å akseptere noe fra et annet land som har en verdi. Merkenavn har en verdi.

– Jeg forventer at denne problemstillingen vil bli tatt opp av amerikanske domstoler. Trump vil tjene på disse ytelsene fra Kina. Hvordan kan vi være sikker på at han vil ivareta og fremme amerikanske interesser, for eksempel ved å stanse flyttingen av amerikanske arbeidsplasser fra USA til Kina, spør Norm Eisen overfor den britiske avisen The Independent.

Trump sa før han ble innsatt som president at de ikke har planer om å inngå nye internasjonale avtaler. Det er ikke kjent hvilke avtaler som allerede er inngått. Det er kjent det skal bygges hoteller og leilighetskomplekser med Trump-navnet i India og Sør-Korea.

Trumps to sønner er ansvarlig for å drive selskapsgruppen. Siden han ble innsatt som president har de vært i Canada og Dubai i forbindelse med åpning av hoteller og golfbaner som betaler en leie for å bruke Trump-navnet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nuria Espallargas klarte noe få trodde var mulig. Nå har Innovasjon Norge og Næringsdepartementet kåret henne til årets kvinnelige gründer
Nuria Espallargas fra Seram Coatings vant kåringen og en halv million kroner på Technoport, Norges største teknologi- og innovasjonskonferanse, i Trondheim.
03:25
Publisert: