Kilder og forretningspartnere av Wu Xiaohui bekrefter overfor næringslivstidsskriftet Caixin at han ble anholdt, men ikke formelt siktet, sist fredag.

På 13 år er Anbang blitt et av Kinas største, mest innflytelsesrike og lukkede selskaper. Styreleder Wu Xiaohui har hatt et nettverk som få andre kinesiske forretningsmenn – helt til topps i den kinesiske kommunistledelsen.

De siste to årene har Anbang foretatt oppkjøp på over 30 milliarder dollar. Selskapet var inntil nylig i forhandlinger med svigerfamilien til USAs president om å delfinansiere en skyskraper på Manhattan til rundt 60 milliarder kroner.

Avtalen kollapset i vår, ifølge Wall Street Journal.

– Hvis det viser seg å stemme at han er arrestert eller anholdt, kan det påvirke Anbangs evne til å være en stor aktør i internasjonale oppkjøp og fusjoner, sier direktør Brock Silvers hos Kaiyuan Capital til South China Morning Post.

Tidligere professor ved Tsinghua University i Beijing, Patrick Chovanec, mener dette kan være en maktkamp i kulissene.

«Dette kan være et jordskjelv i Kinas tektoniske politiske plater», skriver han i en av flere Twitter-meldinger.

Oppført seg dårlig?

Først etter at Caixin publiserte en sak på nettstedet natt til onsdag, kom det en bekreftelse fra Anbang Insurance Group om at toppsjefen ikke har vært på plass de siste dagene.

«På grunn av personlige årsaker er ikke Wu i stand til å oppfylle sine forpliktelser i selskapet og har trukket seg», skriver Anbang i en kort pressemelding.

Caixins opprinnelige artikkel ble fjernet fra nettstedet onsdag morgen i Kina. Anbang har tidligere truet med å saksøke Caixin, som er et uavhengig, prisbelønt og respektert næringslivstidsskrift.

– Det viktigste spørsmålet her er om Wu har oppført seg dårlig i henhold til kinesiske standarder. Hvis det er kun Wu kommunistpartiet ikke liker spiller det mindre rolle. Spørsmålet er om hele selskapet har gjort noe som partiet ikke liker, sier Kina-ekspert Derek M. Scissors ved The American Enterprise Institute til New York Times.

Forårsaket markedskaos

Siden 50-åringen etablerte Anbang i 2004 har selskapet tatt store markedsandeler i forsikringsbransjen i Kina og samtidig ekspandert internasjonalt med oppkjøp – både innenfor forsikring, men også eiendom, hoteller og andre bransjer.

I fjor lå han i en budkamp med den amerikanske hotellkjeden Marriott. Anbang presset opp prisen for den konkurrerende hotellkjeden Starwood, hvor blant annet Sheraton, Westin. Le Meridien og St. Regis inngår med over 1200 hotell spredt over hele verden.

Marriott fikk tilslaget etter at det ble stilt spørsmål rundt det kinesiske selskapets bakgrunn og finansiering. Det er andre gang på under to år at selskapets toppsjef er blitt arrestert i Kina. Denne gangen er det mer alvorlig, ifølge kinesiske medier.

Wus forbilde har vært den amerikanske investoren Warren Buffett. Anbangs forretningsmodell er basert på Buffetts investeringsselskap Berkshire Hathaway, som eier noen av USAs største forsikringsselskaper i tillegg til å være finansiell investor.

Anbang er ikke børsnotert. Det er i mange år blitt stilt spørsmål rundt hvordan selskapet på så kort tid har klart å bli så stort i Kina – særlig innenfor lukkede bransjer hvor statlige selskaper dominerer. Hvor har finansieringen kommet fra?

I mai ble det offentliggjort en rapport fra China Insurance Regulatory Commission, som overser forsikringsselskapene. Anbang ble beskyldt for å «omgå bransjeregulering» og «forårsake kaos i forsikringsmarkedet». Forsikringskommisjonens styreleder, Xiang Junbo, ble arrestert i april.

Maktkamp i kulissene?

Wu har hatt solide kontakter i det kinesiske kommunistpartiet. Han er gift med barnebarnet til Deng Xiaoping, som åpnet Kina til omverdenen for nesten 40 år siden med økonomiske reformer. Slektninger av kommunisttopper har sittet i styret.

Eierstrukturen i selskapet har vært uoversiktlig. En undersøkelse foretatt av New York Times i fjor viste at 35 av de 39 største aksjonærene var selskaper som var kontrollert av Wu, hans familie eller Chen Xiaolu, som er sønn av en tidligere hærsjef.

Kommunistledelsen har vist bekymring for makten lokale forretningsmenn har fått de siste årene. Milliardæren Guo Wengui, som bor i eksil i USA, har fremsatt påstander om korrupsjon og ulovlige økonomiske koblinger mellom kommunistledelsen og næringslivstopper(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Transocean-saken kort oppsummert: Her er hovedpunktene i kritikken mot Økokrim
Granskingsrapporten om Økokrims håndtering av Transocean-saken ble overlevert Riksadvokaten tirsdag. Økokrim-sjef Trond Eirik Schea er enig i at det ble begått feil i saken.
01:43
Publisert: