Kinas president Xi Jinping vil reise til årets World Economic Forum i Davos i neste uke – for første gang som president. Han vil levere et klart budskap til deltagerne om at Kina ønsker økt handel.

– Med fremveksten av populisme, proteksjonisme og nativisme har verden kommet til et historisk veiskille. En vei fører til krig, fattigdom, konfrontasjon og dominans, mens den andre fører til fred, utvikling, samarbeid og løsninger hvor alle vinner, sa Jiang Jianguo, som leder regjeringens informasjonskontor, under en konferanse denne uken.

Nedside for Kina-handel

På fredag morgen kom de kinesiske handelsstatistikkene for desember – og dermed er også de første fullstendige statistikkene for hele fjoråret klare.

Disse viser at den kinesiske handelen falt med to prosent i 2016 – målt i kinesiske yuan. Importen økte med 0,6 prosent for fjoråret. Det var i løpet av fjoråret store bevegelser i den kinesiske valutaen. Yuanen svekket seg med 6,6 prosent mot amerikanske dollar.

Til tross for eksportfallet fikk Kina et overskudd på handelsbalansen på 3350 milliarder yuan (490 milliarder dollar med dagens kurs). Det var imidlertid en svak oppgang i handelen i desember måned. Capital Economics tror ikke dette er en trend som vil fortsette.

– Det er vanskelig å se hva som kan drive frem en betydelig oppgang i Kina-handelen. En høyere vekst i Kina og internasjonalt er sannsynligvis begrenset. Dette er en nedside for Kina-handelen, sier Kina-økonom Julian Evans-Pritchard i en kommentar.

En pressetalsmann for det kinesiske tolldirektoratet, som la frem statistikkene, sa at presset på den kinesiske økonomien fortsatt er «svært betydelig».

Han sa at valg i Sør-Korea, Storbritannia, Nederland og andre europeiske land kan føre til økt proteksjonisme.

– Det kan slå negativt ut for Kina, sa han.

Svak handelsvekst

Det er Donald Trump og USA som utgjør den største trusselen for den kinesiske handelen. Trump har truet med å ilegge kinesiske eksportører straffetariffer på inntil 45 prosent. Han mener at den kinesiske valutaen holdes bevisst svak for å støtte opp rundt eksportsektoren.

Kina og USA er uenige om hvor stor handelen mellom de to landene egentlig er, og ikke minst handelsbalansen. Ifølge offisielle amerikanske statistikker hadde USA et handelsunderskudd mot Kina på 319,3 milliarder dollar de første 11 månedene i 2016.

– Den internasjonale etterspørselen er fortsatt svak. Utsiktene for eksportsektoren i år ser ikke veldig lovende ut. Vi kan se svakere global handel fra økt proteksjonisme og usikkerhet rundt den amerikanske handelspolitikken, sier analytiker Wen Bin hos China Minsheng Banking i Beijing til Bloomberg News.

Den kinesiske yuanen svekket seg kraftig i fjor og uroen har fortsatt inn i 2017. Donald Trump sa under valgkampen at han vil be finansdepartementet om å utpeke Kina som land som bevisst manipulerer valutaen.

– Alt som kreves i henhold til amerikansk lovgivning, er at regjeringen tar denne beslutningen og dermed innfører svært høye tollsatser for et land, sier analytiker Saul Eslake til australske ABC Net News.

Trumps Kina-kritikere

Internasjonale storbanker frykter en handelskrig mellom USA og Kina som kan spre seg til hele verdensøkonomien.

– Sannsynligheten for en ødeleggende handelskonflikt mellom Kina og USA har økt de siste ukene – etter at Trump har utnevnt Kina-kritikere til å lede den amerikanske handelspolitikken, sier Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics.

Nordea etterlyste detaljer etter at Donald Trump holdt sin første pressekonferanse siden i fjor sommer tidligere denne uken.

– Pressekonferansen med Trump ble en massiv skuffelse som følge av mangelen på lite informasjon om Trumps annonserte politikk på skattereform, infrastrukturinvesteringer og handelspolitikk. Ambisjonene hans forblir høye, og Trump sa han skal bli «the greatest jobs producer God ever created», skrev analytiker Joachim Bernhardsen på torsdag.

Markedene

Det er en blandet utvikling ved de asiatiske børsene på fredag formiddag. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har tatt seg opp igjen etter en urolig uke og har steget med 0,8 prosent.

Også i Hong Kong, Shanghai og Singapore er det en oppgang for nøkkelindeksene.

Børsene har falt i Taipei, Seoul og Sydney med mellom 0,5 og 0,9 prosent.

Oljeprisen er flat og Nordsjøolje (Brent spot) ligger på 56,06 dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rørt Obama hyllet kona i sin avskjedstale
Obama holdt sin avskjedstale i hjembyen Chicago, dit han kom som ung mann og begynte med menighetsarbeid og våknet politisk.
02:39
Publisert: