Aksjekursen på Toshiba falt med over åtte prosent ved Tokyo-børsen tirsdag. På tre måneder er nesten 60 prosent av børsverdiene forsvunnet for et av Japans eldste teknologiselskaper. Skandalene har stått i kø de siste årene og det er langt fra over.

– Utilbørlig press

Like før nyttår advarte Toshiba at selskapet forventet å ta store tap fra datterselskapet Westinghouses kjernekraftvirksomhet i USA. Et foreløpig anslag på tapene som kom i februar var på rundt 50 milliarder kroner, men revisoren har nektet å godkjenne regnskapene.

Toshiba har fått flere utsettelser på å legge frem resultat for siste kvartal. Den siste fristen utgår på tirsdag. Næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun skriver at selskapet vil be om en ny utsettelse – sannsynligvis til 13. april. Toshiba har invitert til pressekonferanse etter at Tokyo-børsen stenger tirsdag.

En foreløpig rapport viser at enkelte i ledelsen har lagt press på ansatte for å holde informasjon tilbake og at kostnadsoverskridelser ved flere større prosjekter i USA først ble kjent mot slutten av fjoråret.

«Det har vært utilbørlig press fra ledelsen», skriver den uavhengige granskningskommisjonen.

Brannsalg

For to år siden tok det fire måneder før Toshiba la frem kvartalsresultatet. Dette skyldtes at selskapet i seks år hadde innrapportert for høye overskudd. Tokyo-børsen har gitt Toshiba flere advarsler og har plassert selskapet på en overvåkningsliste.

Med store nedskrivninger fra Westinghouse er det sannsynlig at Toshiba vil ha en negativ egenkapital ved utgangen av inneværende kvartal, som også er siste kvartal i regnskapsåret.

Da vil selskapet automatisk blir kastet ut fra Tokyo-børsens hovedindeks, noe som kan utløse et ytterligere kursfall.

Toshiba forsøker å selge dataminnevirksomheten, som kan være verd mellom 100 og 120 milliarder kroner. Spørsmålet er om det kan oppnå denne verdien da alle vet at selskapet er under press for å få inn frisk kapital.

Toshibas børsverdi tirsdag var 62 milliarder kroner.

Frykter flere overraskelser

Ifølge avisen Nihon Keizai Shimbun er det stor sannsynlighet for at Toshiba kan bli nødt til å endre regnskapene for de siste årene.

– Hvis ytterligere problemer i internstyringer dukker opp, vil det ha en alvorlige følger for Toshibas kredittvurdering ettersom kreditorene følger tett med hvordan ledelsen håndterer dette, sier sjefkredittanalytiker Toshiyasu Ohashi hos Daiwa Securities til den japanske næringslivsavisen.

Hvis Tokyo-børsen ikke gir en ny utsettelse vil Toshiba måtte legge frem resultatene innen 27. mars. Overholdes ikke denne fristen, kan Toshiba bli strøket fra børsen.

– Hvis du ser på dagens kursfall priser markedsaktørene allerede inn at selskapet vil bli strøket fra notering, sier sjefstrateg Mari Iwashita hos SMBC Friend Securities til nyhetsbyrået AFP.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bli med til Trade Show på SXSW: Norske Requestify har akkurat lansert sin musikkdelings-app
Målet er å ha den feteste standen, sier Christoffer Bølla Riseng, grunder av Requestify.
02:34
Publisert: