Jia Yueting slo seg opp med strømmetjenester av video og musikk i Kina – tilsvarende Netflix. For fire år siden fikk han med seg store investorer og kinesiske finansinstitusjoner til å satse for fullt på elektronikk, elektriske biler, filmstudioer og finanstjenester. 

Kinesisk bilrevolusjon

Mandag gikk Jia Yueting av som konsernsjef for konglomeratet Leshi Holding, hvor selskapene i LeEco-gruppen inngår. Selskapets finansdirektør har også gått av med umiddelbar virkning «av personlige årsaker». Ifølge kinesiske medier ble begge sparket.

Selskapet har de siste par årene lansert store oppkjøpsforsøk i USA, ekspandert i Asia og investert i elbilselskaper, blant annet amerikanske Faraday Future. I fjor ble konseptbilen Le Supercar lansert. Ingeniører fra bilprodusenten Lotus ble hyret inn.

– Vi skal skape en revolusjon som vil snu opp ned på den tradisjonelle bilindustrien som består av Europa, USA, Sør-Korea og Japan. Vi vil sørge for at Kinas bilindustri blir ledende i den globale bilindustrien, sa Jia for ett år siden.

Han satte første spadestikk i jorden for en ny bilfabrikk med en produksjonskapasitet på nesten en halv million biler i året i april i fjor. Det manglet ikke på store ord og ambisjoner. Kapital ble i løpet av kort tid mangelvare.

«Vi har ekspandert for raskt og har et likviditetsproblem», innrømte han i et brev til aksjonærene i vinter.

Til salgs

Jia vil fortsatt være styreformann for holdingselskapet. Aksjekursen er halvert det siste året og selskapet er blitt tilført finansiering fra blant andre Tianjin Jiarui Huixin og Sunac China. I mars fikk selskapet 2,2 milliarder dollar i en emisjon.

Sunac er blitt den største aksjonæren og har ifølge kinesiske medier stått bak palasskuppet. Dette avvises imidlertid av Sunacs representanter.

– Det er ikke snakk om en maktkamp i selskapet, sier styremedlem Liu Shuqing hos Sunac, ifølge Reuters.

Sunacs styreformann ønsker at LeEco skal konsentrere seg om strømmetjenester og medier. Selskapet vil ikke finansiere Jias bildrømmer.

– Jia kan gjøre hva han vil med bilprosjektene. For resten: hva som kan selges vil bli solgt, sier styreformann Sun Hongbin til næringslivstidsskriftet Caixin.

Nedbemanning

LeEco har forkastet planene om å kjøpe USAs største fjernsynsprodusent, Vizio, for to milliarder dollar. LeEco kjøpte internettselskapet Yahoos tidligere hovedkontor i fjor for 250 millioner dollar. Planen var å ansette 12.000 mennesker.

Ved siste årsskifte var det kun noen hundre ansatte. Det er innkalt til fellesmøter ved selskapets tre avdelinger i USA på tirsdag morgen. To kilder sier det går mot en kraftig nedbemanning. Eiendommen skal legges ut for salg.

Selskapet satset stort på det indiske markedet i fjor med smarttelefoner. Underleverandører og ansatte har ikke fått betalt.

– Vi har ventet på oppgjør lenge, men vi har kun fått nye løfter fra hovedkontoret i Kina. Uetisk, partisk og lunefull praksis har ført til rot, elendighet og vanskeligheter hos mange ansatte, sier en ansatt til Business Standard.

Lidenskap og visjoner

Jia Yueting har fremstått som en kombinasjon av Apple-grunnlegger Steve Jobs og Teslas Elon Musk i Kina. Han har lagt frem planer om å utfordre Apple, Netflix, Amazon og Tesla – samtidig.

Under presentasjoner har han kopiert klesdrakten og presentasjonsformen til Steve Jobs, men åpent kritisert Apple – og spesielt hva han mener er begrensede vekstmuligheter på det kinesiske markedet.

– Han er en entreprenør med lidenskap og visjoner. Det å være en gründer, konsernsjef og aksjonær er imidlertid ulike roller med ulike mål, sa konsernsjef Edward Zeng hos China Bridge Capital, til Wall Street Journal i april.

China Bridge Capital har vært nest største aksjonær i Leshi, men solgte seg ned i løpet av første kvartal etter å ha foreslått at Jia inntar en annen rolle.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.