Kong Salman bin Abdulaziz al-Saud og hans følge landet med fire jumbojeter av typen Boeing 747-400, og en rekke mindre luksusfly, i Malaysia på søndag.

De neste ukene skal følget på over 1500 personer reise til Malaysia, Indonesia, Brunei, Kina og Japan før de avslutter reisen på Maldivene. Mye av tiden vil bli benyttet ved noen av verdens mest luksuriøse hoteller.

På avrusing fra oljedollar

Saudi-Arabia er en viktig handelspartner, investor og oljeleverandør for asiatiske land. Nå er Saudi-Arabia i ferd med å gjennomføre strukturelle endringer i økonomien. Landet skal avruses fra oljeavhengighet. Asias økonomiske stormakter ønsker å delta.

Nesten alt som finnes av toppsjefer hos saudiarabiske selskaper, ministre og sentrale medlemmer av kongefamilien er med på rundreisen i Asia. Det spares ikke på noe.

I Kuala Lumpur i Malaysia er tre luksushotell overtatt av den saudiarabiske delegasjonen denne uken. Det er fløyet inn limousiner av typen Mercedes-Benz S600 som kongen skal benytte hvor han reiser.

Ifølge malaysiske medier hadde fortroppen fløyet inn en spesialtilpasset rulletrapp for privatflyet for at kongen slapp å gå ned trappen eller bruke en heis.

– Vi skal håndtere 459 tonn med frakt fra den saudiarabiske delegasjonen, sier direktør Adji Gunawan hos den indonesiske fraktselskapet PT Jasa Angkasa Semest til nyhetsbyrået Antara.

Investeringsløfter

Malaysia og Indonesia, som er verdens mest folkerike muslimske nasjon, regner med å få store kontrakter for lokale selskaper i Saudi-Arabia – og saudiarabiske investeringer.

– Saudiarabiske investeringer i Malaysia forventes å skape flere tusen arbeidsplasser. Vi er stolt over at malaysiske selskaper er valgt til å være ansvarlig for prosjekter ved noen av de mest prestisjefylte områdene i Saudi-Arabia, sier Malaysias statsminister Najib Razak i en uttalelse.

Følget fortsetter til Indonesia på onsdag hvor det har overtatt fire luksushoteller i Jakarta, og et helt strandområde på Bali hvor de skal tilbringe flere dager. Dette er første gang en saudiarabisk konge er på offisielt besøk i Indonesia siden 1970.

– Vi har som mål å få investeringer på 25 milliarder dollar, sa kabinettssekretær Pramono Anung i forrige uke på en pressekonferanse.

Toppledelsen i Saudi Aramco, som er i ferd med å klargjøre for verdens største børsnotering, er med på rundreisen. De skal investere i store prosjekter i Malaysia og Indonesia. Det er forventet investeringer på minst 12 milliarder dollar fra Saudi Aramco i to de landene.

Det er nesten 50 år siden en saudiarabisk monark var i Japan.

– Symbolsk er dette svært viktig, sier forsker Shigeto Kondo ved The Institute of Energy Economics in Japan til nyhetsbyrået AFP.

Saudi-Arabias oljeleveranser til Japan økte til de høyeste på ti år i 2016 med en markedsandel på 36 prosent. Saudi-Arabia er verdens største oljeeksportør og de viktigste markedene er i Asia; syv land står for rundt 46 prosent av oljeeksporten.

Nye partnere

Malaysia og Indonesia har store, velutviklede økonomier som konkurrerer internasjonalt. Saudi-Arabia må tilpasse seg en ny hverdag med lavere oljepriser og økt konkurranse fra blant annet oljesandproduksjon og alternativ energi.

– Saudi-Arabia kan ikke lenger stole på andre land i Midtøsten, som Syria, Jemen, Irak og Egypt for økonomisk samarbeid. Disse landene bruker all tid på nasjonale og internasjonale kriser og er ikke pålitelige partnere, sier Muhammad Luthfi Zuhdi, som leder islamske studier og Midtøsten ved University of Indonesia, til Jakarta Globe.

Rundt en million indonesiere jobber i Saudi-Arabia og Indonesia er avhengig av landet for oljeimport.

Kongens månedslange reise i Asia viser at Saudi-Arabia mener alvor, ifølge Luthfi.

– Saudi-Arabia trenger nye partnere og de har valgt Indonesia. Det er lite sannsynlig at de vil gå sammen med Tyrkia, da landet har imperialistiske ambisjoner, sier Luthfi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.