I fjor gikk startskuddet for bygging av Forest City i delstaten Johor Bahru i Sør-Malaysia like ved Singapore. Planen er at 700.000 mennesker skal bo der og byen er det største prosjektet i Iskandar Malaysia, et område malaysiske myndigheter i over 20 år har hatt planer om å gjøre til en konkurrent til Singapore.

Rammes av kapitalkontroll

Hovedmarkedet skulle være Kina. Det har ikke manglet på interesse. I fjor høst ble det i Kina åpnet opp for salg av leiligheter. Hele bygninger med flere tusen leiligheter ble solgt unna til kinesiske kunder og byggingen startet.

Country Garden, et av de kinesiske eiendomsselskapene bak prosjektet, solgte for rundt 21 milliarder kroner i 2016. I år har det budsjettert med å selge leiligheter for 25 milliarder kroner.

Eiendomsselskapet har forpliktet seg til å investere for 350 milliarder kroner i prosjektet de neste 20 årene i prosjektet.

Kinesiske myndigheter har strammet inn på kapitalutførsel fra Kina. Det er satt en begrensning per person på 50.000 dollar i året, tilsvarende 430.000 kroner.

– Vi er berørt av innstramningene, bekrefter direktør Wu Bijun i Country Garden overfor South China Morning Post.

Hong Kong-avisen forsøkte forrige uke å besøke selskapets salgskontor i Shanghai. De ble møtt med stengte dører og et skilt om at lokalene var «under renovasjon». Aksjekursen på Country Garden er doblet på ett år ved Hong Kong-børsen, men kun seks prosent av omsetningen i fjor kom fra Malaysia-prosjektet.

«Hvem skal bo der?»

Eiendomsutviklere i Malaysia og Singapore har lenge advart mot de enorme prosjektene i Malaysia som i hovedsak er finansiert av kinesisk kapital.

– Gud vet hvem som skal kjøpe alle disse enhetene. Det store spørsmålet er: hvem skal bo der når dette står ferdig? spurte investeringsdirektør Siva Shanker hos eiendomsinvesteringsselskapet Axis-REIT Managers overfor Bloomberg i fjor høst.

Det har vært minimal interesse fra malaysiske investorer, men enkelte fra Singapore har kjøpt seg inn da prisene er lavere enn i Singapore.

– Prosjektet appellerer ikke mye til malaysiere. Kinas tiltak mot kapitalutførsel vil helt sikkert bremse salget i Kina. Uansett vil det ikke være høy nok etterspørsel fra kinesiske kjøpere til å holde dette gående, sier eiendomsanalytiker Raymond Cheng hos CIMB Securities til South China Morning Post.

Rekordkjøp i utlandet

Andre kinesiske eiendomsselskaper som har satset på internasjonale prosjekter har de samme problemene som Country Garden.

– Kinesiske kjøpere kan ikke flytte penger ut av Kina nå. Det er åpenbart at dette påvirker vårt internasjonale salg, sier en direktør hos eiendomsselskapet Greenland Holdings, som har større prosjekter i Malaysia, Storbritannia og USA, til Reuters.

I fjor investerte kinesiske selskaper og enkeltpersoner i utenlandsk eiendom for 33 milliarder dollar, tilsvarende 285 milliarder kroner. Det er 53 prosent mer enn i 2015, ifølge eiendomskonsulentselskapet Jones Lang LaSalle (JLL).

USA var det mest populære målet for kinesiske eiendomskjøp – fulgt av Hong Kong, Malaysia og Australia.

JLL skriver i en ny rapport at det kan bli vanskelig å få en tilsvarende vekst i år på grunn av kapitalkontrollen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik gikk det da DN testet en av Austins nyeste VR-opplevelser
Bli med til South by Southwest, verdens fremste teknologikonferanse.
02:01
Publisert: