Meitus forretningsidé er å «gjøre verden skjønnere». Den forretningsideen er verdt 45 milliarder kroner. Eierselskapet har fått klarsignal fra Hong Kong-børsen om å gjøre klart et børsprospekt og en påfølgende emisjon før børsnotering.

En milliard nedlastinger

Selskapet er mest kjent for appen Meitu som lar brukerne enkelt «forbedre» bilder og fremstå nært skjønnhetsidealet mange prøver å leve opp til på sosiale medier.

Appen har over 450 millioner aktive brukere hver måned. Tjenesten er installert på mange smarttelefoner som selges av kinesiske selskaper og er gratis. Selskapet har brukt kjente skuespillere som Angelababy til å markedsføre appen og selskapet.

– Ved å øke antall brukere på en kostnadseffektiv måte er vi fast bestemt på å utvikle Meitu til å tilby en portefølje med innovative bilde-apper og samarbeide med flere selskaper som en del av skjønnhetsøkosystemet vårt. Dette vil bidra til å øke inntektene, sier grunnlegger Cai Wensheng.

Dette vil bli den største børsnoteringen av et kinesisk teknologiselskap siden Alibaba gikk på børs i New York for over to år siden. Det er nesten ti år siden et teknologiselskap ble børsnotert i Hong Kong med en større verdivurdering.

Meitu forventer å hente inn rundt seks milliarder kroner i en emisjon og få en børsverdi på rundt 45 milliarder kroner.

Grunnlegger Cai Wensheng er optimistisk.

– Det er ikke mange selskaper i verden som har en milliard nedlastinger slik vi har, sa han nylig.

Store underskudd

Meitu gir bort appen gratis. Tilsvarende selskaper har som regel blitt kjøpt av de kinesiske teknologigigantene før de har fått mulighet til å bli børsnoterte.

Ifølge analyseselskapet Iresearch blir over 50 prosent av alle bilder som publiseres på sosiale nettverkssteder i Kina behandlet av Meitu før publisering.

Børsprospektet viser at Meitu hadde et negativt resultat på 2,5 milliarder kroner i første halvår. Dette forventes å fortsette i alle fall ut 2017.

– Selv om vi fortsatt opplever tap øker inntektene og driftsmarginene. Vi er optimistiske for fremtiden, sier finansdirektør Ngan King-leung til South China Morning Post.

Meitu har forsøkt å hente inn inntekter fra salg av smarttelefoner, ifølge selskapet. De har en mikroskopisk markedsandel. En tredjedel av kapitalen de forventer å hente inn i emisjonen skal gå til å utvikle smarttelefoner og produksjonskapasiteten.

Selskapet solgte under 30.000 smarttelefoner i første halvår i Kina, ifølge analyseselskapet Canalys. Totalt ble det solgt over 200 millioner smarttelefoner i halvåret, noe som gir en markedsandel på under 0,02 prosent.

Motesamarbeid

Meitu er et kjent merkenavn i Kina og tjenesten er tilgjengelig på over en milliard smarttelefoner i 26 land i Asia. Finansdirektøren sier at de håper at eksisterende brukere vil bli aksjonærer.

– Selskaper posisjonerer seg som at de har et skjønnhetsøkosystem innenfor sosiale nettverk og internetthandel. Det er langt fra sannheten, sier finansprofessor Jeffrey Towson ved Peking University til South China Morning Post.

Han mener imidlertid det er potensial å finne i programvaretjenestene for selskapet.

Selskapet har nylig inngått en samarbeidsavtale med det franske kosmetikkselskapet Chanel hvor selskapets produkter vil bli tilbudt via appen. Ved å foreta digitale endringer av bilder vil brukerne få forslag på hvilke typer make-up for å få tilsvarende resultat.

– De har en svært konsentrert brukergruppe bestående av unge kvinner. Det gjør selskapet svært interessant for motemerker, sier analytiker Wang Xiaofeng hos markedsanalyseselskapet Forrester til Financial Times.

Markedene

Børsoppgangen fortsetter i Asia. Nøkkelindeksen Nikkei 225 ved Tokyo-børsen har steget med over 0,8 prosent og er nå på årsbeste for 2016. De siste fire ukene, etter at Donald Trump ble valgt som USAs president, har den steget med 14,8 prosent.

Oljeprisen har steget svakt i asiatisk handel på torsdag morgen etter at den fortsatte å falle på onsdag.

Reviderte økonomiske statistikker for tredje kvartal viser at aktiviteten i Japan var lavere enn tidligere anslått.

Den årsjusterte økonomiske veksten ble på torsdag nedjustert fra 2,2 prosent til 1,3 prosent for kvartalet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bilen for deg med liten familie og mye penger
Audi S5 er kanskje den beste allrounderen av alle egobilene.
01:56
Publisert: