Carson C. Block, som står bak Muddy Waters, har spesialisert seg på å identifisere uregelmessigheter hos børsnoterte kinesiske selskaper. I 2011 beskyldte han skogselskapet Sino-Forest, som var børsnotert i Canada, for svindel.

Selskapet hadde blitt børsnotert i Canada via bakveier uten at det ble foretatt såkalt due diligence, gjennomgåelse, av de påståtte verdiene og kontraktene i Kina. Hedgefondlegenden John Paulson måtte ta et tap på 790 millioner dollar på investeringen, og Sino-Forest gikk konkurs med påfølgende søksmål.

Uredelige regnskaper

Nå er Muddy Waters og Block ute med en ny rapport på et kinesisk selskap. Som vanlig holder ikke Carson Block igjen med påstander om regnskapsjuks, oppblåst balanse og kriminelle aktiviteter fra dominerende eiergrupper.

«Siden 2014, om ikke tidligere, har China Huishan Dairy Holdings innrapportert falske overskudd. Dette er blant annet basert på løgnen om at de er nesten selvforsynte med å produsere alfalfa», skriver selskapet i den ene av to rapporter som har kommet siden fredag.

Alfalfa, som også går under navnet lusern, er en urteplante som egner seg svært godt til dyrefôr for melkeproduserende kyr.

«Vi har funnet bevis for at Huishan lenge har kjøpt betydelige mengder alfalfa fra tredjepart. Det er ingen tvil om at selskapets regnskaper er falske», skriver Muddy Waters.

Dette tilbakevises av Huishan.

«Muddy Waters har kommet med grunnløse påstander og uriktige fremstillinger. Vi forbeholder oss retten til å ta rettslige skritt», skriver selskapet i en børsmelding.

«Selg!»

Selskapets styreformann beskyldes for å ha stjålet minst 150 millioner yuan (190 millioner kroner) fra selskapet.

«Beløpet er sannsynligvis høyere», mener Muddy Waters, som gir en klar salgsanbefaling på det kinesiske selskapet.

Representanter for Muddy Waters har besøkt 35 melkefarmer i Kina, fem meierier og to produksjonsanlegg som selskapet tidligere har sagt er under bygging.

«Vi fant ingen bevis for at bygging er igangsatt», skriver Muddy Waters.

Selskapets analytikere har brukt droner over melkefarmer og meierier for å finne ut mer om aktiviteten. Minst fire melkefarmer skal ha blitt solgt uten at dette fremgår fra regnskaper eller kvartalsrapporter.

Etter rapporten fra Muddy Waters har de tre siste analytikerne som hadde en kjøpsanbefaling på aksjen, endret dette til enten selg eller «hold».

Gambler på kursfall

Det kinesiske selskaper er notert ved Hong Kong-børsen. Da den første rapporten ble fremlagt på fredag, stupte aksjekursen med nesten fem prosent før handelen ble igangsatt igjen på mandag.

På mandag har aksjekursen steget med 1,4 prosent – takket være støttekjøp fra styreformann og hovedeier Yang Kai. Han kontrollerer 73 prosent av aksjene via selskapet Champ Harvest. Rundt 20 prosent av de fritt omsettelige aksjene er shorthandlet.

Shorthandel innebærer å låne aksjer som deretter selges i den hensikt å kjøpe aksjene tilbake etter at kursen har falt. Deretter leveres aksjene tilbake. En investor som shorter, satser på kursfall. Hvis kursen stiger, risikerer investoren tap ved å kjøpe aksjene tilbake for høyere pris.

Ifølge Huishans regnskaper hadde selskapet en gjeld på rundt 1,7 milliarder kroner ved siste årsskifte. Omsetningen var på nesten seks milliarder kroner – 15 prosent mer enn for ett år siden. Selskapet sier at det har redusert gjelden i år.

Møkk til energi

Det har vært stor økning i melkeproduksjonen i Kina de siste årene og prisene på melkeprodukter har stupt internasjonalt.

Huishans største konkurrent, China Mengniu Dairy, kom med resultatvarsel i forrige uke. Selskapet advarer om at det vil få «et betydelig underskudd» i inneværende regnskapsår.

– Denne rapporten vil gjøre det enda vanskeligere for Huishan å få finansiering i kapitalmarkedet. Det har vært andre rapporter tidligere med røde flagg til investorer, sier analytiker Robin Yuen hos RHB OSK Securities Hong Kong til Bloomberg News.

Selskapet skal ha solgt eiendeler, utstyr og rundt 40.000 melkekyr til finansselskaper og har leaset disse tilbake. I fjor sa selskapet at det skal etablere bioenergidivisjon som skal utvinne energi fra kumøkk i Kina.

Markedene

Børsene falt på mandag morgen i Asia – ledet av nøkkelindeksene i Tokyo, Hong Kong, Taipei og Manila med inntil 0,6 prosent. Nøkkelindeksene i Bangkok og Jakarta har så vidt klart å havne på plussiden.

Oljeprisene har klatret jevnt siden fredag formiddag amerikansk tid og har steget med mellom 0,6 og 0,8 prosent i asiatisk handel.

Den ukentlig riggtellingen fra Baker Hughes viser at antall oljerigger i produksjon i USA økte med 12 i forrige uke – til 510. Dette er det høyeste antallet siden i januar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Støre: - Norge har stått for verdier vi ikke har veket på i disse årene
Ap-leder Jonas Gahr Støre anerkjenner regjeringens arbeid med sikte på å gjenopprette fulle, normale forbindelser med Kina. Forholdet mellom Kina og Norge normaliseres etter at utenriksminister Børge Brende har hatt hemmelige møter i Beijing.
01:49
Publisert: