Rundt 20 prosent av den sørkoreanske befolkningen bor i hovedstaden Seoul – seks mil sør før grensen til Nord-Korea. Offisielle amerikanske anslag hvis det bryter ut krigshandlinger, ligger på over én million dødsfall.

– Ny og alvorlig fase

Sist helg foretok Nord-Korea en prøveoppskyting av en mellomdistansemissil. Landets ledelse har ikke lagt skjul på at målet er å utvikle langdistansemissiler som kan nå det amerikanske fastlandet med atomvåpen.

– Den nordkoreanske trusselen er på vei inn i en ny og mer alvorlig fase, sa Japans statsminister Shinzo Abe i et intervju med CNBC Asia denne uken.

Nord-Korea har foretatt fem prøvesprengninger av atomvåpen de siste ti årene. Eksperter tror det er et tidsspørsmål før de vil foreta en ny prøvesprengning. Økonomiske sanksjoner har ikke stanset utviklingen av missiler og atomvåpen.

– Realitetene vi må forholde oss til er at sannsynligheten for at militær konflikt langs grensen er svært høy, sa Sør-Koreas nyvalgte president Moon Jae-in denne uken.

Pentagons eksperter tror en militær konflikt vil vare i flere måneder og føre til enorme materielle ødeleggelser i begge land. Sør-Korea håper på en gjenforening.  Dette vil koste minst 1.000 milliarder dollar (8.500 mrd. kroner), ifølge offisielle anslag.

Kan halvere økonomien

USAs president Donald J. Trump har ikke utelukket angrep mot landet. Han holder døren åpen for en dialog. Det gjør også Sør-Koreas nyvalgte president.

«Det er fortsatt stor usikkerhet hvordan den nåværende geopolitiske krisen på den koreanske halvøyen vil utvikle seg. Selv om krig er siste utvei har risikoen for militære handlinger økt», skriver Capital Economics i en ny rapport.

Analyseselskapets økonomer har forsøkt å se på de økonomiske konsekvensene for Sør-Korea – og verdensøkonomien – hvis det bryter ut militære handlinger.

«Tidligere militære konflikter viser hvor alvorlige konsekvensene er for økonomien. Krigen i Syria har ført til at størrelsen på økonomien, målt i bruttonasjonalprodukt (bnp), har falt med 60 prosent», påpeker Capital Economics.

Koreakrigen på 1950-tallet førte til 1,2 millioner dødsfall i Sør-Korea og verdien av bnp falt med 80 prosent.

Capital Economics bruker som utgangspunkt at Sør-Koreas bruttonasjonalprodukt vil halveres hvis det bryter ut krig. Landet står får to prosent av verdens bruttonasjonalprodukt.

«Den sørkoreanske økonomien er større enn noe annet land som har opplevd en militær konflikt de siste 70 årene. Det er også mange indirekte måter verdensøkonomien kan rammes», skriver Gareth Leather og Krystal Tan i rapporten.

Inflasjon og renteøkning

Sør-Korea er verdens fjerde største produsent av elektronikk og utgjør rundt seks prosent av den globale produksjonen. 40 prosent av alle lcd-skjermer som benyttes i smarttelefoner, nettbrett og flatskjermer produseres av selskaper som Samsung og LG.

17 prosent av alle elektroniske komponenter produseres i Sør-Korea.

«Hvis den sørkoreanske produksjonen ødelegges av en krig vil det skape mangel over hele verden. Dette vil vare en tid. Det tar rundt to år å bygge en ny fabrikk», skriver analyseselskapet.

Prisene på elektronikk, blant annet smarttelefoner. Også Apples Iphone har komponenter fra sørkoreanske underleverandører som Samsung. I USA vil en krig i Korea føre til en inflasjonsvekst på ett prosentpoeng.

Ifølge Capital Economics vil andre industriland oppleve tilsvarende, noe som vil tvinge sentralbanker til å sette opp renten. For USA, som må forsvare Sør-Korea, vil det bety økt offentlig gjeld.

«Den største konsekvensen av en krig for den globale økonomien vil trolig skje ved forstyrrelser i de handelsstrømmene og forsyningskjedene på grunn av Sør-Koreas dype integrering i den globale økonomien», skriver Capital Economics.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Asias beste kokk driver en indisk restaurant i Bangkok
Chef Gaggan forklarer hvorfor Bangkok er blitt Asias mathovedstad.
01:56
Publisert: