For to år siden var det en enorm interesse for aksjer i Kina. Investorer som aldri hadde handlet aksjer kastet seg over ukjente småselskaper og sendte kursene til værs. Da smellen kom i fjor vår måtte myndighetene og finansinstitusjoner redde aksjemarkedet.

Landbruksrally

Nå er det hvitløk som er blitt en av de mest populære investeringene i Kina. Detaljistprisen er nesten fordoblet det siste året og grossistprisene er tredoblet. Prisene har skutt ytterligere fart de siste ukene, ifølge National Development and Reform Commission.

– Vi vil trappe opp overvåkningen i futuresmarkedet for landbruksprodukter for å slå ned på spekulasjon, sier visestyreformann Fang Haixing hos det kinesiske finanstilsynet, China Securities Regulatory Commission, til den kinesiske næringslivsavisen Caixin.

Hvitløk plantes i oktober og høstes på våren. I år har produksjonen og innhøstingen vært 20 prosent lavere i Shandong-provinsen, som er Kinas største produsent av hvitløk. Plantingen de siste ukene er blitt forstyrret av kaldt vær og det kan bety elendige avlinger til våren.

Det er ikke bare kinesiske kjøkken som er avhengig av kinesisk hvitløk. Over 90 prosent av verdens hvitløksimport kommer fra Kina.

Ifølge en rapport fra tenketanken Suning Institute of Finance er det ikke bare hvitløksprisene som har steget. Prisen på ingefær har steget med over 300 prosent i år. Det er rekordstor omsetning i landbruksråvarer ved råvarebørsen Dalian Commodity Exchange.

De høyere prisene på landbruksprodukter har ført til inflasjonspress i Kina. I oktober økte prisene på grønnsaker med 13 prosent sammenlignet med i fjor.

Fra aksjer til hvitløk

Også i 2009–10 steg plutselig prisene på hvitløk over natten. Dette skyldtes utbruddet av fugleinfluensa i Asia. Årets hvitløkrally har kommet overraskende på eksperter.

– Jeg har aldri tidligere sett så høye hvitløkspriser i de 30 årene jeg har vært i bransjen. Mange sier at det er kapital fra aksje- og eiendomsmarkedet som flyttes over til hvitløkinvesteringer. Det er nok bare en del av sannheten, sier direktør Liu Shaochen hos Zhongmu Garlic Cold Storage Association til CCTV.

Produsenter velger å lagre hvitløk i påvente av at prisene skal øke mer. Dette gjør at det er begrenset tilbud. Dette forventes å fortsette i alle fall de neste seks månedene.

– Vi ønsker å selge så mye vi kan til best mulige priser før juni neste år når de nye avlingene er klare, sier mellommannen Ma, som har lagret over 4000 tonn hvitløk, til Wall Street Journal.

Han mener det ikke dreier seg om spekulasjon.

– Dette er bare fornuftig business, sier Ma, som har tjent ni millioner kroner på prisoppgangen.

Nye prishøyder

Kina er verdens største eksportør av hvitløk. I årets ni første måneder eksporterte Kina 390 milliarder hvitløker – tilsvarende 1,2 millioner tonn.

I USA har hvitløksprisene steget med 60 prosent. Zhongmu og Jinxiang er verdens største produsenter av hvitløk for eksportmarkedene.

– Europa må også tilpasse seg de nye prisene, sier direktør Olaf Richter hos krydderimportselskapet AKO i Tyskland til Wall Street Journal.

Ifølge direktør Yang Guotai hos Shandong Weifang, som eksporterer over 1000 tonn hvitløk i året, har hvitløksproduksjonen falt i Kina med 25 prosent i år.

– Prisene når nye høyder, sier Yang i en kommentar.

Markedene

Det er en bred oppgang ved de asiatiske børsene på onsdag formiddag. Nikkei 225-indeksen er på det høyeste nivået siden i begynnelsen av januar. Siden «Trump-sjokket» for en uke siden har nøkkelindeksen steget med ti prosent.

Den kinesiske yuanen har fått fortsette å svekke seg. Den kinesiske sentralbanken har fastsatt en lavere referansekurs mot amerikanske dollar for niende handelsdag på rad. Kursen på 6,85 yuan mot en dollar er den svakeste referansekursen siden august 2008 – før Lehman Brothers gikk over ende og sendte deler av verdensøkonomien inn i krise.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.