Den saudiarabiske visekronprinsen Mohammed bin Salman foreslo i fjor å delprivatisere statsoljeselskapet Saudi Arabian Oil Co. (Saudi Aramco). Han har hele tiden fastholdt at selskapet vil gå på børs med en verdi på rundt 2000 milliarder dollar (17.000 mrd. kroner).
Dette er for høyt, ifølge innsidere i selskapet og internasjonale eksperter.
– Urealistisk verdifastsettelse
Planen er å selge fem prosent av aksjene i selskapet og hente inn rundt 100 milliarder dollar. Den britisk-kinesiske storbanken HSBC bekreftet på mandag at de har fått et formelt mandat til å være rådgiver for planlegging av emisjonen og selve børsnoteringen i 2018.
Mohammed bin Salman fikk vide fullmakter etter at oljeprisen kollapset i 2014. Han har som hovedoppgave å snu landets økonomi og gjøre den mindre avhengig av tradisjonell oljeeksport. Det har vært en bratt lærekurve. Ledelsen og økonomier hos Saudi Aramco har forsøkt å forsvare verdifastsettelsen på 2000 milliarder dollar, men klarer det ikke.
– Taller er urealistisk og oppsiktsvekkende, sier en kilde hos Saudi Aramco til Wall Street Journal.
Næringslivsavisen har snakket med saudiarabiske kilder i selskapet og vestlige konsulenter som jobber med børsnoteringen. De har som oppgave å foreta omstruktureringer og få frem verdiene i selskapet, som produserer rundt 10 millioner fat olje hver dag.
Det beste de kommer på er en verdi på mellom 1.300 og 1.500 milliarder dollar. Denne differansen fra 2.000 milliarder tilsvarer verdien på ExxonMobil og Chevron – verdens to største børsnoterte oljeselskaper med en børsverdi på til sammen 542 milliarder dollar.
Usikre oljereserver
Aramco har sagt de sitter på rundt 260 milliarder fat olje som reserver. Dette anslaget har ligget stabilt siden 1989 – til tross for at landet har produsert og eksportert 94 milliarder fat i perioden, ifølge BPs «Statistical Review of World Energy».
Hvor mye selskapet betaler i effektiv skatt er usikkert. I mars ble det foretatt endringer i det saudiarabiske skattesystemet for storselskaper.
Etter endringene vil selskapet betale rundt 50 prosent i skatt til den saudiarabiske statskassen, ifølge Wall Street Journal. Det er ingen garantier for at dette vil fortsette når selskapet privatiseres.
– De fleste oljeproduserende land tar rundt 90 prosent av inntektene til skatter og andre avgifter, sier direktør Nat Kern hos konsulentselskapet Foreign Reports til Wall Street Journal.
– En teoretisk verdi
Energikonsulentselskapet Wood Mackenzie mener at Aramco er verdt rundt 400 milliarder dollar (3.400 mrd. kroner) – litt høyere enn ExxonMobil. Dette er basert på en effektiv skatt på 85 prosent, ifølge Bloomberg, som har sett rapporter og beregninger fra det anerkjente selskapet.
«Da børsnoteringen ble foreslått i januar ble det satt en teoretisk verdi på 2000 milliarder dollar. Det er blitt viktig å rettferdiggjøre et tall på dette nivået. Problemet med dette tallet er at det er basert på en forenklet kalkyle med utgangspunkt i oljereservene. Den overser to viktige faktorer – skattesatsen og hva som kan bli produsert av olje», skriver Robin M. Mills hos Qamar Energy i et innlegg hos Businessweek.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.