I fjor høst begynte sørkoreanske nettaviser å undersøke forbindelsene mellom landets president og en nær venninne. President Park Geun-hye og Choi Soon-sil avviste alle påstander om uregelmessigheter.
Først da det ble bevist at sørkoreanske selskaper hadde overført flere hundre millioner kroner til stiftelser og selskaper Choi kontrollerte innrømmet Park at hun hadde vist manglende dømmekraft.
Lekket statshemmeligheter
Den sørkoreanske nasjonalforsamlingen stemte like før nyttår om å stille Park for riksrett. Natt til fredag avgjorde grunnlovsdomstolen, som tilsvarer forfatningsdomstolen og har som oppgave å tolke saker som kan være grunnlovsstridig, at Park skal gå av.
Dommen fra de åtte dommerne var enstemmig. De har ikke tatt stilling til om hun har gjort seg skyldig i korrupsjon eller å ha mottatt bestikkelser. Dette vil bli avgjort senere.
– Hun har brutt grunnloven ved å ha lekket offentlige dokumenter og statshemmeligheter og ha latt Choi blande seg inn i offentlige hemmeligheter uten å ha en formell rolle eller være sikkerhetsklarert, sier domstolens leder Lee Jung-Mi i en uttalelse.
I dommen heter det at hun som president har svekket demokratiet og rettsstaten.
– President Park Geun-hye er blitt avsatt, sier den 54 år gamle dommeren som har ledet riksrettssaken mot den avgåtte presidenten.
Nettbrett på avveier
Det startet med at det ble funnet et nettbrett som hadde tilhørt Choi Soon-sil. Det inneholdt hemmelige dokumenter, eposter og digitale kalendre som viste at hun hele tiden hadde oversikt over hva presidenten gjorde og hvor hun befant seg.
Det var også informasjon som indikerte at det hadde vært nær kontakt mellom Choi og flere av Sør-Koreas største selskaper, blant annet Samsung og LG.
Ifølge sørkoreanske medier, som har hatt tilgang til nettbrettet og dokumentene, ble Samsung presset til å betale over 150 millioner kroner til to stiftelser som var kontroller av Choi og hennes datter.
Dette skjedde samtidig som at familien som kontrollerer Samsung-gruppen forsøkte å få det statlige sørkoreanske pensjonsfondet til å stemme for en omstridt fusjon som sikret Lee-familien kontroll over Samsung.
– President Park konspirerte sammen med Choi for å motta bestikkelser fra Samsung, sa spesialetterforsker Park Young-soo, da han la frem en 70 siders rapport til grunnlovsdomstolen tidligere denne uken.
Lee Jae-yong, som er tredje generasjon arving og leder av Samsung, ble arrestert i februar og tiltalt for korrupsjon og bestikkelser. Samsung har innrømmet at betalingene har funnet sted, men påstår dette var vanlig sponsing.
Opposisjonen kan overta
Park har vært suspendert fra stillingen siden i desember da hun hadde en oppslutning på fire prosent på meningsmålingene. Før nasjonalforsamlingen stemte for å stille henne for riksrett gikk 29 parlamentsmedlemmer ut fra regjeringspartiet.
Hun er datter av tidligere diktator Park Chung-hee som ledet landet fra 1961 inntil han ble skutt og drept under et attentat i 1979.
Nå må det avholdes nye valg innen to måneder – sannsynligvis den 9. mai. Opposisjonen ligger an til å vinne, ifølge meningsmålingene. Moon Jae-in, som leder partiet, kan foreta en endring i utenrikspolitikken.
– Alliansen med USA er den viktigste, men vi må ikke provosere Kina og Nord-Korea, sa han tidligere i år.
Det var store demonstrasjoner i sørkoreanske byer mot Park i flere uker i fjor høst. Det tok lang tid før det ble igangsatt en formell etterforskning. De siste ukene har Parks støttespillere vært ute i gatene og demonstrert mot hva de mener er en «heksejakt».
Den amerikanske ambassaden advarer om at det kan komme nye demonstrasjoner som kan bli voldelige.
– Jeg håper at dagens dom vil føre til en stans av den nasjonale splittelsen og være et grunnlag for nasjonal harmoni. Det er viktig at grunnloven og våre konstitusjonelle prinsipper ikke skal rokkes ved, sier Lee i en uttalelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.