I fjor høst eksploderte flaggskipsmodellen Galaxy Note 7 fra Samsung Electronics. Selskapet var sent ute med å ta ansvar. Det tok flere uker, og forbud fra internasjonale flyselskaper om å ta med modellene om bord på fly, før ledelsen innså det var et alvorlig problem.

Samtidig ble det rullet opp en politisk skandale i Sør-Korea, hvor påtalemyndigheten mener å kunne bevise at Samsung har betalt flere hundre millioner kroner til en rådgiver av president Park Geun-hye. Park er avsatt og sitter varetektsfengslet i det samme fengslet som Samsungs toppsjef og andre i ledelsen i Sør-Koreas største og mektigste konglomerat.

Koreansk børsvinner

Samsung har anslått at Note 7-skandalen kan koste inntil 50 milliarder kroner. Omdømmeeksperter mente i fjor høst at det kan koste flere ganger mer, men disse spådommene har ikke slått til.

Samsung Electronics har vært en børsvinner. De siste seks månedene har aksjekursen steget med 38 prosent – senest 1,4 prosent på torsdag etter at kvartalsresultatet ble lagt frem.

Omsetningen i årets første kvartal økte med 1,54 prosent til 50.500 milliarder won (380 milliarder kroner). Driftsresultatet steg med 46,3 prosent til 9.900 milliarder won (75 milliarder kroner). Dette er det høyeste kvartalsresultatet siden 2013.

Det er salg av komponenter og skjermer som står for det meste av driftsoverskuddet. Databrikkedivisjonen, som blant annet produserer dataminne, nesten tredoblet driftsoverskuddet til 6.310 milliarder won.

Produksjon av avanserte skjermer ga et driftsbidrag på 1.300 milliarder won. Skjermer eller komponenter fra Samsung er å finne i konkurrerende produkter som Apples Iphone.

«I andre kvartal forventer vi fortsatt høy etterspørsel etter dataminne og høyere inntjening fra smarttelefondivisjonen. Dette kommer fra lanseringen av Galaxy S8-modellene», skriver selskapet i en børsmelding.

– Fantastisk lansering

Fjorårets toppmodeller fra Samsung var Galaxy S7-serien. Kvartalsregnskapet viser at det ble solgt 48,5 millioner enheter av S7-modellene fra lanseringen i fjor vår til utgangen av mars i år. Til sammenligning ble det solgt 78,3 millioner Iphone-enheter i fjerde kvartal.

Den nye S8-modellen ble lansert i mars og har vært i salg i nøkkelmarkeder siden i forrige uke. Ifølge Samsung selger denne bedre enn forgjengeren. I USA har Samsung fått 30 prosent flere ordrer enn S7-modellen. Dette er en ny rekord.

Dette har kommet som en overraskelse på Samsung, som fryktet at det ville ta lang tid å gjenoppbygge tilliten etter skandalen med Note 7-modellen i fjor.

– Tilbakemeldingene er ydmykende, energigivende og legger opp til en fantastisk lanseringsuke av telefonen, sier direktør Tim Baxter hos Samsung Electronics America til Korea Times.

Venter rekordkvartal

En Samsung-kilde sier til avisen at de forventer fortsatt resultatvekst de neste kvartalene. Dette bekrefter også meglerhuset KB Securities i en ny rapport.

«Samsung Electronics vil få et driftsoverskudd i inneværende kvartal på minst 12500 milliarder won. Hovedårsaken er den positive mottagelsen S8 har fått i markedet», skriver KB Securities.

En annen årsak er at konkurrentene er avhengig av å kjøpe komponenter fra Samsung. Minst en av Apples neste Iphone-modell vil ha skjermer av oled-typen. Samsung er det eneste selskapet som kan masseprodusere denne skjermtypen som Samsung har benyttet i over fem år i sine modeller.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Thaiskolen: Banan i Roti
Norges beste Thaikokk Terje Ommundsen viser deg hvordan du kan lage fantastisk thaimat på ditt egent kjøkken. Denne uka får du oppskriften på desserten Banan i Roti.
01:53
Publisert: