Børsverdien på de to kinesiske internettselskapene Alibaba og Tencent har steget med 2700 milliarder kroner hittil i år. Jakten på amerikanske storselskaper er i gang.

De amerikanske teknologiselskapene har slått de største referanseindeksene ved børsene i USA i år. Apple har steget med 39 prosent, Amazon med over 30 prosent og Googles morselskap Alphabet med nesten 20 prosent.

Ingen er i nærheten av de kinesiske konkurrentene.

Aksjekursen til Alibaba har steget med 81,2 prosent i år. Tencent er 76,6 prosent høyere siden nyttår – og steg senest 3,2 prosent på torsdag etter at selskapet la frem overraskende sterke resultater. De to selskapene har en samlet børsverdi på 820 milliarder dollar – høyere enn Apple.

Verdensledende på mobilspill

Tencent slo alle prognoser fra analytikere med en resultatforbedring på over 70 prosent i andre kvartal mot i fjor. Konsensus lå på en resultatvekst på 50 prosent.

Omsetningen økte med 59 prosent til 56,6 milliarder yuan (67,2 milliarder kroner) – den høyeste veksten på syv år.

– Inntektene fra mobilspill vokste raskt, takket være spill som «Honour of Kings». Reklameinntektene var også høyere enn våre forventninger, sier analytiker Li Yujie hos RHB Research Institute til Fortune Magazine.

Tencent har foretatt en rekke større oppkjøp det siste året. I fjor sommer sikret de seg kontroll over det finske spillutviklingsselskapet Supercell i en transaksjon som var verdt over 70 milliarder kroner. Selger var japanske Softbank.

«Tencents eksisterende spill og hva som er under utvikling fortsetter å dra inn nye brukere og inntekter. Vi forventer høyt vekstpotensial innenfor reklame og svært høy omsetningsvekst fra betalingstjenester», skriver Morgan Stanley i en rapport.

Rundt 200 millioner brukere benytter selskapets mobilspill og Tencent er blitt verdens største mobilspillplattform.

Tar innpå Facebook og Google

Hittil i år har børsverdien på Alibaba og Tencent økt med 335 milliarder dollar (2700 milliarder kroner) – mer enn børsverdien på ExxonMobil. Børsverdien på Amazon ligger på 470 milliarder dollar – vel 60 milliarder dollar høyere enn Alibaba og Tencent.

Ingen av de tre kinesiske internettselskapene konkurrerer i betydelig grad på vestlige markeder. Det er i ferd med å endres.

Alibaba har foretatt større oppkjøp og investeringer i Sørøst-Asia og India. Dette er vekstområder hvor også den amerikanske konkurrenten Amazon har etablert seg.

Alibaba, Baidu og Tencents andel av reklameinntekter på internett lå på rundt 13 prosent i fjor. I 2019 forventes andelen å havne på 19 prosent, ifølge analyseselskapet Emarketer. Google og Facebook dominerer – og vil fortsatt gjøre det om to år.

Alibaba legger frem kvartalsresultat før børsen åpner i USA.

– Unikt

Tencent ble i mange år sett på som en klone av amerikanske internettselskaper. Den tiden er for lengst forbi. Selskapet har hatt stor suksess med lynmeldingsappen WeChat, som har langt flere avanserte funksjoner enn vestlige konkurrenter.

«Er det grunn til å tro at WeChat har nådd en topp? Tenk på nytt. WeChat hadde 982,8 millioner brukere i andre kvartal – en vekst på 19,5 prosent. 86 prosent bruker tjenesten daglig. Dette er unikt i verden», skriver analysesjef Neil Campling hos Northern Trust Capital Markets hos Barron's.

Facebook Messenger har begynt å tilby enkelte funksjoner som WeChat har hatt siden 2014. Analytikere som følger selskapet er positive til selskapets fremtid. Goldman Sachs og Credit Suisse har oppjustert kursmålet i dag.

Over 200 millioner brukere, i hovedsak i Kina, har knyttet kredittkort eller bankkonto opp mot WeChats betalingsplattform.(Vilkår)

Føler seg presset til å like og dele på sosiale medier
Mange av de DN snakker med på gaten i Arendal tror sosiale medier påvirker valgene de tar, også hva de vil stemme ved høstens stortingsvalg.
01:54
Publisert: