Internettselskapet Tencent, som blant annet står bak den populære chatteapplikasjonen WeChat, har betalt 1,8 milliarder dollar for en fem prosent eierpost i Tesla, ifølge en børsmelding.

– Dette er svært viktig, sier konsulent Michael Dunne, som har mange års erfaring fra det kinesiske bilmarkedet, til Wall Street Journal.

Tencent har en børsverdi på 280 milliarder dollar – høyere enn Alibaba – og er Kinas mest verdifulle børsnoterte selskap.

Kina-satsing

Tesla-grunnlegger Elon Musk har ikke lagt skjul på at han store planer for det kinesiske markedet. De siste to årene har Tesla åpnet 24 utsalg i Kina og det er et bygd et nettverk med over 450 ladestasjoner for Tesla-biler.

Musk har vært jevnlig på reiser i Kina – et marked hvor et titall selskaper de siste ti årene har forsøkt å kapre markedet for elektriske biler.

Han har ymtet frempå om planer om å bygge Tesla-modeller i Kina – for Kina og de asiatiske markedene. I et intervju med det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua i 2015 sa han at lokal produksjon i Kina kan redusere utsalgsprisen med en tredjedel i Kina.

Tencent sier i en kommentar til avisen at dette først og fremst er en finansiell investering og de ønsker ikke styrerepresentasjon. De har sikret seg aksjene via en kapitalutvidelse Tesla foretok nylig og kjøp i det åpne markedet.

– Tencents suksess skyldes delvis vår bakgrunn med å støtte entreprenører med kapital. Elon Musk er arketypen for entreprenørskap hvor han kombinerer visjoner, ambisjoner og utførelse, sier en pressetalskvinne.

Elon Musk sier i en kort Twitter-melding at han er fornøyd med å ha med Tencent som investor og rådgiver.

Tesla-kursen-steg med 2,7 prosent på tirsdag ved Nasdaq-børsen.

– Tencents filosofi er å investere i de beste selskapene i verden, sier grunnlegger David Chao hos investeringsselskapet DCM til Bloomberg.

Teknologiske supermakter

Tencent og Baidu har fulgt i fotsporene til blant annet Google, som også har investert i bilteknologi. Begge selskapene, som startet som rene internettselskaper, har foretatt en rekke investeringer i kinesiske selskaper som utvikler førerløse biler.

«Tencents passive eierandel er ikke bare en tillitserklæring til Elon Musk og fremtiden for elbiler, men også bidra til at Tesla får økt markedstilgang til Kina», skriver Barclays i en analyse.

Tesla solgte nesten 12000 biler i Kina i fjor.

Tencent og Apple-produsent Foxconn har investert i det kinesiske selskapet Future Mobility, som skal starte masseproduksjon av elektriske biler i 2020.

– Tesla har gjort det veldig bra i Kina. Det legges ned mye arbeid innenfor elektriske biler i Kina for å avhjelpe forurensningsproblemet, sier investeringsdirektør Brendan Ahern hos KraneShares, som står bak aksjefondet KWEB, til CNBC.

Tesla planlegger å lansere «Model 3» i Kina.

– Tencent er en av de tre supermaktene i den kinesiske teknologisektoren sammen med Baidu og Alibaba. Det er åpenbart at de har betydelig støtte fra staten, sier fondsforvalter Joseph Fath hos T. Rowe Price, som er Teslas fjerde største aksjonær, til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Thaiskolen: Grillet entrecôte i Penengcurry
Norges beste Thaikokk Terje Ommundsen viser deg hvordan du kan lage fantastisk thaimat på ditt eget kjøkken. Denne uka får du oppskriften på Grillet Entrecote i Penengcurry.
02:17
Publisert: