Det er over to år siden de første signalene om at Toshiba forsøkte å skjule viktig informasjon fra markedet kom. Selskapet måtte innrømme at det gjennom en årrekke hadde forfalsket regnskaper. Det ble tatt et tap på 65 milliarder kroner og ledelsen gikk av.
Kniven på strupen
Problemene og avsløringene har fortsatt under ny ledelse. Revisorselskapet har nektet å godkjenne regnskapet for siste regnskapsår.
Dette skjedde etter en ny revisor stilte spørsmål på investeringer i det amerikanske kjernekraftselskapet Westinghouse, overskridelser på flere prosjekter og oppkjøp av selskapet CB & I Stone & Webster.
Tokyo-børsen har truet med at selskapet kan bli fjernet fra børsnotering hvis det ikke fremlegges reviderte og godkjente regnskaper. Det er allerede fjernet fra hovedlisten og nå har det kniven på strupen.
Toshiba har fått flere utsettelser. Nå virker det som at det vil klare å innfri en frist denne uken. Aksjekurs steg over ni prosent på Tokyo-børsen mandag morgen .
Ifølge Nikkan Kogyo Shimbun vil revisorselskapet Pricewaterhouse Coopers Aarata sannsynligvis godkjenne årsregnskapet, men med forbehold. Selskapet har indikert at det fikk et underskudd på 995,2 milliarder yen (71,3 milliarder kroner) og det vil bety en negativ egenkapital.
Den forrige revisoren, Ernst & Young ShinNihon, trakk seg etter regnskapsskandalen og ble ilagt en bot på 120 millioner kroner. Pricewaterhouse Coopers Aarata har bedt om dokumentasjon og en detaljert plan på hvordan Toshiba skal reise seg.
Kronjuveler til salgs
Toshiba forpliktet seg i vår til å selge kronjuvelene i selskapet – dataminnevirksomheten, hvor Toshiba er verdens nest største produsent – kun slått av Samsung. Selskapet har vært i forhandlinger med amerikanske og asiatiske selskaper. Det begynner å haste.
Salget kan innbringe 150 milliarder kroner. I løpet av sommeren har selskapet endret strategi og forsøker å beholde kontrollen og heller få inn finansielle investorer. Ifølge Financial Times har Toshiba frist på seg til 1. september med å få på plass en avtale om salg.
Det amerikanske teknologiselskapet Western Digital, som er mest kjent for harddisker, har hatt et samarbeid med Toshiba etter at det kjøpte SanDisk, som har kjøpt dataminne fra Toshiba. Western Digital ønsker å delta i et konsortium som kjøper dataminnevirksomheten.
Til tross for store finansielle problemer, er Toshiba i ferd med å investere i en ny fabrikk som skal produsere mer avansert dataminne til blant annet fremtidens smarttelefoner og biler. De ønsker ikke Western Digital med som partner.
Fredag ba Western Digital en dommer i San Francisco om å pålegge Toshiba å dele databaser og informasjon med Western Digital, som de mener de er kontraktforpliktet til. Dette avviser Toshiba.
Fremtiden for begge selskaper står på spill. Western Digital er avhengig av å kunne få dataminne fra Toshiba-fabrikker til datterselskapet SanDisk, som blant annet selger dataminnekort til digitale kameraer og smarttelefoner.
«SanDisk vil ikke få produksjonskapasitet fra Fab 6-fabrikken som starter produksjon sommeren 2018», skriver Toshiba i en pressemelding.
Western Digitals aksjekurs har falt med 15 prosent på to uker. Selskapet har en børsverdi på 23,6 milliarder dollar (185 milliarder kroner). Toshiba er verdt under det halve etter kursskrellet.(Vilkår)