Finansministre og sentralbanksjefer fra verdens 20 største økonomier avsluttet G20-møtet i Baden-Baden i Tyskland i helgen. Målet med todagersmøtet var å finne en felles plattform for å få fart på verdenshandelen etter flere år med svak vekst.

Det internasjonale pengefondet (IMF) har kommet med flere advarsler det siste månedene.

«Et globalt miljø fiendtlig innstilt til handel vil gjøre det umulig for råvareeksportører og lavinntektsland generelt å utvikle nye eksportmidler og gradvis redusere inntektsgapene til rikere land», sa IMFs sjeføkonom Maurice Obstfeld i World Economic Outlook (WEO)-rapporten.

– Et godt tegn

Tysklands forbundskansler Angela Merkel reiste rett fra et toppmøte med USAs president Donald J. Trump i Washington, D.C. til å åpne G-20 møtet. Hun la ikke skjul på frustrasjonen hun følte, selv om hun ikke nevnte møtet med Trump direkte.

Japans statsminister Shinzo Abe var i Hannover i forbindelse med åpningen av årets teknologimesse CeBIT. De to har mer til felles enn Merkel og Trump.

– I en tid hvor vi må slåss med så mange om frihandel, åpne grenser og demokratiske verdier er det et godt tegn at Tyskland og Japan ikke kjemper. Vi ønsker frie, åpner markeder. Vi ønsker ikke å bygge opp barrierer og grenser, sa Merkel – med et tydelig stikk til Trump.

«Manglet mandat»

USAs finansminister Steven Mnuchin avviste forsøk fra land som deltok under G20-møtet om å fjerne en formuleringer i sluttkommunikeet som av andre land ble sett på som proteksjonistiske. I fjor ble det enighet mellom landene om å «bekjempe alle former for proteksjonisme».

Den tyske finansministeren sa, ifølge Financial Times, at hans amerikanske kollega «ikke hadde mandat» fra Trump. Dette gjorde at G20-landene ikke ble enige om hvordan de skal håndtere frihandel og proteksjonisme.

Isteden ble det enighet om at G20-landene skal støtte en rettferdig handel for å oppnå økonomisk vekst. Ifølge Wall Street Journal og Bloomberg sa flere kilder at de fryktet det kan bryte ut handelskrig mellom verdens største handelsnasjoner.

– Vi prioriter å skape en økonomisk vekst som er bra for USA – og for resten av verden. Det er ikke vært ønske å utløse handelskriger. Men vi ønsker å ta tak i områder hvor det er ubalanser i enkelte handelsforbindelser, sa Mnuchin etter et møte med den tyske finansministeren.

Rekordstort handelsoverskudd

Tyskland har store handelsoverskudd med mange land – også USA. I 2016 endte handelsoverskuddet på 252,9 milliarder euro – en ny rekord. Siden årtusenskiftet har det tyske handelsoverskuddet blitt mer enn firedoblet.

Tysklands handelsoverskudd mot USA var på 50,4 milliarder euro i fjor.

– Hva kan jeg, som finansminister, gjøre for å redusere handelsoverskuddet, spurte Wolfgang Schäuble på en pressekonferanse i forrige uke.

Tysklands handelsunderskudd mot Kina var på 17,6 milliarder euro. Det amerikanske handelsunderskuddet mot Kina var i 2016 på 347 milliarder dollar.

– Umulig kombinasjon

Trump har sagt han ønsker å øke den amerikansk eksporten. Eksperter spør åpent hvordan han skal klare det med den politikken han har skissert under valgkampen og etter han ble president.

– Trump står foran en umulig politisk kombinasjon hvis han virkelig ønsker en svak dollar. De fleste ideene han har skissert peker mot en sterkere dollar. Det vil øke produksjonskostnadene og svekke etterspørselen etter amerikanske varer i utlandet, sier sjef for valutaanalyser hos storbanken HSBC til Wall Street Journal.

Det ventes at Trump skal delta under G20-møtet i juli

Kina og Japan har foreløpig unngått Trumps vrede. Dette blir sett på som positivt i Asia.

«Vi tror at Trump-administrasjonen allerede har ført til store endringer i G20. Vi får se hvordan forholdet mellom USA og Europa vil endres. Det kan beskytte Japan fra kritikk», skriver Nomura Securities i en rapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fulgte neon-drømmen i Texas: - Du må brenne bruene bak deg for å komme fremover
Jeg har drømt om å bli kunstner siden jeg var liten gutt, forteller Todd Sanders. Tilfeldigheter brakte ham til Austin, og byens sjel inspirerte han til å følge drømmen.
03:55
Publisert: