I 2015 kjempet det amerikanske transportselskapet Uber med lokale selskaper om å dominere det kinesiske markedet. Uber måtte kaste kortene og slo seg sammen med en kinesisk konkurrent etter å ha tatt store tap. Nå er det sykkeldeling som er den siste farsotten.

– På alle verdens gatehjørner

63 prosent av innbyggerne i Beijing syklet på jobben for 30 år siden, ifølge The Economics. I 2016 hadde andelen falt til 12 prosent. Det kinesiske personbilmarkedet er det største i verden. I 2008 ble det solgt seks millioner personbiler; i år forventes det å bli solgt over 27 millioner.

26-åringen Dai Wei begynte å leie ut sykler i Beijing for to år siden. Han skrapte sammen i underkant av 200.000 kroner sammen med kompiser og kjøpte inn sykler fra en lokal produsent. Nå finnes det over tre millioner gule Ofo-sykler i 50 av Kinas største byer.

– Å sykle er et globalt fenomen. De fleste i verden kan å sykle. Drømmen er å finne en Ofo-sykkel på gatehjørner i alle verdens byer, sier grunnleggeren til CNBC.

Kinesiske myndigheter støtter økt bruk av sykler.

– Dette er miljøvennlig innovasjon – en revolusjon, sa statsminister Li Keqiang i et møte med den tidligere journalisten Hu Weiwei, som står bak konkurrenten Mobike.

Fordoblet på to måneder

I februar hentet Ofo inn 450 millioner dollar i frisk kapital. Selskapet ble verdsatt til en milliard dollar. To måneder siden er verdifastsettelsen to milliarder dollar (17,2 milliarder kroner), ifølge CNBC Asia.

Ofo har startet en internasjonal ekspansjon. I vår er syklene å finne i Singapore, San Diego og i Londons gater. Målet er å innta 20 andre land i løpet av kort tid, blant annet Japan, Spania, Frankrike, Tyskland og Filippinene.

Enkelte steder står flere tusen sykler på fortauer og gater i Kina og andre asiatiske byer hvor fenomenet har slått rot. I Shenzhen er det innført restriksjoner på bruk av sykler i gatene.

Konkurrenten Mobike, som ble etablert i fjor, har flere millioner sykler og Bluegogo har en halv million blå sykler i seks byer.

Det koster rundt en krone i timen å leie en sykkel. Betaling skjer via en smarttelefon-app og brukerne må betale inn et depositum for å bli medlemmer. Dette har delfinansiert investeringene og ekspansjonen.

Apple-sjef Tim Cook er blant dem som har latt seg imponere av Dai Wei, som hoppet av doktorgradsstudier ved Peking University i 2014. Apple-sjefen besøkte nylig selskapets hovedkontor i Beijing.

Forvirrende forretningsmodell

Ikke alle lar seg imponere – hverken av forretningsmodellen eller verdifastsettelsen. Ofo har fått konkurrenter i alle byer og det antas at ingen tjener penger foreløpig. Det brukes store beløp på investeringer og markedsføring

– Hele forretningsmodellen er litt forvirrende. Den er veldig kapitalintensiv og de må vedlikeholde syklene. Med så lave priser har jeg vanskelig å se hvordan de kan få en positiv kontantstrøm slik det er nå, sier professor Paul Gillis ved Peking Universitys handelshøyskole Guanghua School of Management, til CNBC.

Konsulentselskapet China Skinny i Shanghai har en enkel forklaring.

– Å eie et stort selskap i delingsøkonomien er som å eie et trofé. Fra et forretningsperspektiv gir det absolutt ingen mening, sier direktør Mark Tanner til Bloomberg News.

Han utelukker ikke at de bygger en plattform for å kunne tilby andre tjenester.

– Det gjenspeiler også en mangel på investeringsmuligheter i Kina, sier han til Bloomberg News.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Japans store energivalg.
Hvordan skal Japan produsere energi når alle atomkraftverkene fases ut.
01:54
Publisert: